Hlavní obsah

Ukrajinské lékařky se učí česky, nemocnice jim pomáhají

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Uprchlíci z Ukrajiny, tedy především ženy, se již zapojili do práce také v tuzemských nemocnicích. Lékařky se učí češtinu a nemocnice jim s výukou pomáhají.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Na kvalifikované pozice nastupují vždy pouze pod odborným dohledem a v souladu se zákony ČR a evropskou legislativou. Jejich dočasné působení v českém zdravotnictví usnadňují jazykové kurzy s odbornou terminologií umožňující řádnou přípravu na složení aprobační zkoušky,“ popsala mluvčí generálního ředitelství Úřadu práce Kateřina Beránková.

Medici z Ukrajiny dostali šanci v Česku

Věda a školy

Například v mladoboleslavské nemocnici doposud zaměstnali 14 běženců, deset z nich jsou zdravotníci, kteří zatím pracují na pozicích pomocníků ve zdravotnictví. Nemocnice jim vyřizuje doklady na ministerstvu.

Z řad uprchlíků pracují v nemocnici také dvě uklízečky a dva pomocníci v kuchyni. „Dále evidujeme dalších víc než třicet sester a deset lékařů se zájmem o práci v nemocnici. Situaci neproblematizuje ani tak proces uznávání kvalifikace, ale spíš jazyková bariéra a omezené kapacity jednotlivých oddělení přijmout vyšší počet cizojazyčných pracovníků,“ uvedla mluvčí nemocnice Hana Kopalová. Nemocnice připravuje intenzivní jazykový kurz, který by měl být zahájen do konce měsíce.

Zatím většinou pomocné práce

V současnosti mohou být ukrajinští zdravotníci ve vybraných nemocnicích na stáži pod dohledem zkušeného zdravotníka. Tři měsíce mohou pracovat bez uznání diplomu, až rok bez odborných a jazykových zkoušek. Během stáže se musí na odbornou zkoušku z češtiny připravit a poté složit aprobační zkoušku. Poté mohou být zaměstnáni jako běžný personál.

Lékaři zdarma ošetří ženy a děti z Ukrajiny

Domácí

Další zdravotníci z Ukrajiny našli práci v Karlovarské krajské nemocnici. „Akreditované lékaře, kteří přišli z Ukrajiny, si chceme držet na pomocných pracích, dokud neproběhne proces, který musí podstoupit. A netýká se to jen lékařů, ale obecně zdravotního personálu,“ řekl hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek (za STAN).

Deset nových zaměstnanců z řad ukrajinských uprchlíků získala také nemocnice v České Lípě. „Jedná se především o všeobecné sestry a lékařky. Tito zaměstnanci u nás v danou chvíli absolvují intenzivní kurz českého jazyka. Bez dosažení určité úrovně češtiny není možné je dosadit na kvalifikované pozice, byť se jedná o zdravotníky odborně zkušené,“ sdělila mluvčí nemocnice Andrea Beranová. Další by podle ní chtěli přijmout v květnu.

Ministerstva práce a školství společně připravují kurzy češtiny pro Ukrajince

Věda a školy

Například v Městské nemocnici Ostrava (MNO) našlo práci 14 utečenců, zejména žen.

„V kontaktu jsme s celkem 26 zájemci o práci u nás, čtyři lékaři a deset sester jsou již zaměstnáni na pozicích pomocného nezdravotnického personálu a vyřizujeme s nimi žádosti o povolení k praxi. Do té doby předpokládáme, že budou rozumět češtině natolik, abychom je mohli zapojit do péče o pacienta,“ uvedla náměstkyně ředitele Kateřina Kyselá.

Lékař původem z Ruska zorganizoval sbírku na pomoc ukrajinským matkám

Stalo se

Ve Fakultní nemocnici Ostrava (FNO) pracují zatím tři Ukrajinky – jedna zdravotnice a dvě nezdravotnice. „Zdravotnice pracuje na oddělení centrálních operačních sálů,“ přiblížila mluvčí FNO Petra Petlachová. I v dalších nemocnicích v kraji pracují Ukrajinky, ovšem především jako pomocný personál, uklízečky, v prádelně nebo v kuchyni.

Reklama

Výběr článků

Načítám