Hlavní obsah

Udeří silný mráz, varovali meteorologové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Český hydrometeorologický ústav vydal v sobotu výstrahu před silným mrazem, který má udeřit v noci na neděli zejména v severní části území Česka. Teploty mohou lokálně klesnout i pod -12 stupňů, uvedli meteorologové. Zároveň platí varování před hrozbou náledí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Výstraha před silným mrazem platí od sobotních 23:00 do nedělních 10:00 pro severní část Středočeského kraje a dále pro Ústecký, Liberecký, Královéhradecký, Pardubický, Olomoucký a Moravskoslezský kraj.

„Za studenou frontou, která přešla přes naše území k jihu, k nám proudí studený vzduch od severu,” uvedli meteorologové. „Teploty vzduchu lokálně klesnou pod -12 stupňů,“ varovali a upozornili na nebezpečí prochladnutí či omrznutí nechráněných částí těla. „Malé děti, starší a nemocní občané by měli omezit délku pobytu venku,“ doporučuje ČHMÚ.

V jižní části Středočeského kraje a dále v Jihočeském, Plzeňském, Karlovarském a Jihomoravském kraji a na Vysočině platí také výstraha před silným sněžením. „Očekává se nová sněhová pokrývka místy kolem 10 cm,“ píší meteorologové a upozorňují na možné komplikace v dopravě.

Zároveň až do nedělního dopoledne platí výstraha před náledím či zmrazky.

Od pondělí by se mělo začít postupně oteplovat. Druhá polovina příštího týdne by podle stávajících předpokladů pak měla být teplotně nadprůměrná.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám