Hlavní obsah

Učitele křísili jeptiška, biskup a ministr vnitra

Novinky, Vladislav Prouza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HRADEC KRÁLOVÉ

Kolaps gymnaziálního profesora němčiny svedl náhodně dohromady ministra vnitra Stanislava Grosse a královéhradeckého biskupa Dominika Duku. Kantor dodnes netušil, kdo všechno mu před měsícem u krkonošských Richterových bud pomáhal znovu na svět.

Foto: Tomáš Vítámvás

šprtec

Článek

"No, to je teda něco. Popravdě řečeno v kritickou chvíli jsem nevnímal svět okolo sebe. Být při smyslech, zřejmě bych si myslel, že mi zrovna dávají poslední pomazání," popsal životem zrežírovanou roli představitelů církevní a světské moci devětadvacetiletý Čestmír Brandejs z Hradce Králové, jehož zdravotní indispozice stihla cestou na tradiční církevní pouť na Sněžce.

"Syn se ani nepochlubil, kdo mu pomáhal. Asi o tom sám nevěděl. Den předtím absolvoval za úmorného vedra výstup na Černou horu. Cestu na Sněžku už nevydržel. Mladí si rádi dokazují svoji fyzičku. Naštěstí se druhý den zotavil," neskrýval překvapení nad zprávou o jedinečné dvojici samaritánů Brandejs senior. "U Richtrovek jsem to vzdal a otočil se zpět do Pece. Pak už všechno pamatuji jen matně. Mlhavě se mi vybavuje snad silueta biskupa," doplnil otce Čestmír Brandejs.

Policejní vůz svážející biskupa ze Sněžky dolů do Pece narazil kousek nad Richtrovkami na podezřelý shluk lidí snažících se pomoci bezvládnému muži. Mírný šok následně zažil šéf pecké policie Václav Satur, když v jednom z pomocníků poznal ministra vnitra. Grosse pro změnu zaskočila operativnost policie, která na místo neštěstí pro jistotu spolu s lékařskou řádovou sestrou prozíravě přivezla rovnou i kněze a nikoliv ledajakého.

Na vině dehydratace

"Jeptiška se okamžitě ujala odborné pomoci. Být na místě toho člověka a vidět nad sebou faráře s jeptiškou, asi by to se mnou znova švihlo. Myslel bych si, že už ležím na prkně," okomentoval tragikomickou situaci osobitým humorem Satur, který spolu s ostatními vyčkal příjezdu přivolané záchranky.

Záchranáři z Trutnova naštěstí přijeli doslova jako blesk. "Šlo o vyčerpání a dehydrataci organismu. Pacienta jsme po resuscitaci odvezli do trutnovské nemocnice, odkud ho záhy pustili domů," přiblížil osud vyšší mocí opatrovaného turisty lékař trutnovské záchranky.

"Je to pravda. Nebyl jsem ale sám, kdo tomu muži pomáhal. Doufám, že všechno dobře dopadlo. Jenom mne udivuje, odkud to víte," vzkázal prostřednictvím mluvčí Masaříkové Stanislav Gross, který nechtěl byt v souvislostí s touto událostí zbytečně glorifikován.

Reklama

Výběr článků

Načítám