Hlavní obsah

S výsledky voleb je spokojena méně než polovina lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výsledky voleb, které skončily vítězstvím koalice SPOLU před hnutím ANO a koalicí Pirátů a STAN, se zamlouvají 43 procentům lidí. Podobně jako před čtyřmi lety tak nyní v šetření společnosti STEM převažují ti, kteří s výsledky volebního klání vyjadřují nespokojenost.

Foto: Novinky

Spokojenost s výsledky voleb

Článek

„Aktuálně jsou s výsledky voleb v nejvyšší míře spokojeni voliči koalice SPOLU (93 procent). Jen mírně nižší je podíl spokojených mezi voliči koalice Pirátů a STAN (80 procent),” uvedla agentura s tím, že podíl spokojených voličů Pirátů se nijak zásadně neliší od voličů hnutí STAN.

Spokojenost deklarovalo rovněž 36 procent voličů SPD, ale jen 10 procent voličů hnutí ANO.

Podle dvou třetin (65 procent) občanů nicméně volby nepřinesou politickou stabilitu. Podobně skeptičtí byli nicméně lidé i v minulosti.

„Celkově můžeme shrnout, že polovina veřejnosti (53 procent) je nespokojena s výsledkem voleb a neočekává politickou stabilitu, naopak téměř třetina (31 procent) je spokojena a věří ve stabilitu,” konstatoval STEM. Zhruba desetina lidí (12 procent) výsledek voleb kvituje s povděkem, nicméně očekává nestabilitu.

Volby platí, NSS nevyhověl ani jedné z 210 stížností

Domácí

Jak agentura připomněla, tuzemská společnost je hluboce názorově rozdělena. Voliči stran, které připravují koaliční vládu (ODS, TOP 09, KDU-ČSL, Piráti a STAN), si výsledky voleb spojují s pozitivními výhledy do budoucna a vnímají je jako šanci řešit nahromaděné problémy, zatímco opoziční partaje (ANO a SPD) vnímají výsledky zcela opačně.

Průzkum proběhl od 15. do 25. října a zapojilo se do něj 1074 respondentů.

Anketa

Jste spokojen/a s výsledkem voleb?
Ano
22,4 %
Ne
77,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 30738 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám