Hlavní obsah

U hazardu se Praha vzepřela také ministerstvu vnitra, chce rozhodnutí Ústavního soudu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pražští radní se v pondělí postavili proti stanovisku ministerstva vnitra, které je vyzvalo, aby do 60 dnů město zjednalo nápravu u protihazardní vyhlášky. Antimonopolní úřad Praze za vyhlášku i za její předchůdkyni vyměřil pokuty za pět milionů korun, město reagovalo žalobou.

Foto: Milan Malíček, Právo

Hra v jednom z pražských kasin

Článek

Ministerstvo se podle radního Adama Zábranského (Piráti) s postojem Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže ztotožnilo. „Úřad i ministerstvo rozporují to, že jsou na území jednoho města stanoveny odlišné podmínky podle jednotlivých městských částí, které o ně samy požádaly,“ uvedl Zábranský.

Vyhláška zakazuje v Praze technické hry (automaty), ale živou hru (kasina) dovoluje provozovat v 16 z 57 městských částí. Podle antimonopolního úřadu to může mít diskriminační dopad na hospodářskou soutěž.

Radní v pondělí odmítli vyhlášku změnit, podle Zábranského je postavena na principu subsidiarity, tedy podle přání jednotlivých radnic. Z verdiktu Nejvyššího správního soudu v obdobném případě Brna totiž plyne, že v celém městě nemusejí pro hazard platit tatáž pravidla. Soud v rozsudku uvedl, že kritéria regulace, která platí v jedné části Brna, nemusejí „být zcela stejně a bezvýjimečně uplatňována i v jiné městské části Brna“. Praha tvrdí, že by mělo jít i o její případ.

Obcím vadí změny v hazardu a určení daní

Domácí

Ministerstvo však hlavnímu městu pohrozilo, že pokud nezjedná nápravu, vyškrtne z vyhlášky povolení živé hry jen v některých částech Prahy, tedy ustanovení, která zpochybnil antimonopolní úřad. Podle Zábranského to ministerstvo nyní může ve správním řízení za 60 dnů udělat. Pak by „i tam, kde je teď nulová tolerance, bylo možné provozovat živou hru“, uvedl radní.

Zároveň by se ministerstvo mělo obrátit na Ústavní soud, aby spor o pražský hazard rozhodl. Rozhodnutí Ústavního soudu podle Zábranského chce i Praha, která pokuty antimonopolnímu úřadu sice uhradila, ale zároveň proti nim podala žaloby. U nich patrně soudy ještě nenařídily jednání, cesta k Ústavnímu soudu je skrze proces ministerstva vnitra nejrychlejší, dodal radní.

Chrášťany se ve smlouvě s kasiny zavázaly nepřijmout vyhlášku proti hazardu

Domácí

Reklama

Související témata:

Související články

Obcím vadí změny v hazardu a určení daní

Vedení měst a obcí netrpělivě čekají na paragrafové znění úprav ve vládním konsolidačním balíčku, včetně změn v rozpočtovém určení daní a rozdělení peněz...

Výběr článků

Načítám