Hlavní obsah

Chrášťany se ve smlouvě s kasiny zavázaly nepřijmout vyhlášku proti hazardu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obec Chrášťany v okrese Praha-západ nemá deset let vydat vyhlášku, která by omezila provoz dvou kasin, která sem chtějí umístit dvě firmy. Ustanovení obsahuje v březnu obcí uzavřená smlouva o spolupráci s firmami.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Jednání chrášťanského zastupitelstva o kasinech ve sportovní hale

Článek

Vyplynulo to z pondělního večerního jednání zastupitelstva v chrášťanské sportovní hale, na které přišlo zhruba tři sta lidí. Ustanovení smlouvy přečetl starosta Pavel Hrdlička (Chrášťany pro život) na přání obyvatel. Smlouva podle Hrdličky říká, že obec se zavázala přijmout jen takovou obecně závaznou vyhlášku o zákazu hazardních her, která by investorovi dovolila kasina legálně provozovat po deset let trvání smlouvy.

Kvůli ustanovení smlouvy Hrdlička odmítl požadavky veřejnosti, aby obec hazard zakázala a aby vypsala místní referendum o kasinech, což žádá také petice s více než 343 podpisy v asi tisícových Chrášťanech.

„Pokud bychom učinili teď takové kroky, zásadně tu obec poškodíme,“ tvrdil Hrdlička. Netýká se podle jeho slov jen vyhlášky, ale i referenda. „Podle právního rozboru to referendum vyhlásit nemůžeme, protože bychom porušili smlouvy,“ argumentoval, poukázal na ušlý zisk, zmařenou investici.

Starosta povolil v obci u Prahy kasina za dar 10 milionů. Lidé si to s ním přišli vyříkat

Domácí

Na místě to zpochybnil chrášťanský obyvatel Vladimír Vedral. „Nemůžete se soukromoprávním aktem zavázat, že nebudete dělat veřejnoprávní akty,“ upozornil starostu. Smlouva je podle Vedrala, který je právníkem, „absolutně neplatná“, má obsahovat i další chyby.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Starosta Chrášťan Pavel Hrdlička uprostřed

Diskuze ex post

Smlouvy, podle nichž mají Chrášťany dostat od každého z investorů dar po 10 milionech korun a pak asi půl milionu korun ročně, zastupitelstvo schválilo zhruba po měsíc a půl trvajícím jednání s investory, v poslední únorový den.

Lidé vedení obce vyčítají, že kauzu s nimi předem nediskutovalo, z programu jednání nepochopili, že jde o kasina. To také zmínili člen petičního výboru Pavel Kudrna a autor jednoho z otevřených dopisů Lukáš Hons. „Absence veřejné diskuze je zásadní,“ řekl Hons. „Nepovažovali jsme to za tak závažný problém,“ reagoval Hrdlička.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Veřejnost na jednání chrášťanského zastupitelstva

Podle Kudrny si na Chrášťany nejspíš posvítí ministerstvo vnitra, a to kvůli tomu nedostatkům v oficiálních dokumentech, jimiž informovalo o svých zasedáních. „V pozvánce na únorové jednání není o hazardu, kasinech, 10 milionech ani slovo,“ konstatoval Kudrna.

Starosta potvrdil, že se na něho vnitro už obrátilo. Pokud se podle Kudrny prokážou chyby radnice při svolání jednání, mohou být rozhodnutí o smlouvách neplatná.

Na jednání dorazili i zástupce investorů a slibovali obci značný výnos ze svého podnikání. Místní referendum by se podle Hrdličky ještě konat mohlo, a to z vůle petentů. „Pokud petice splní podmínky, samozřejmě se podle ní zachováme,“ slíbil veřejně starosta.

V Poličce mají kasino hned vedle školy. Nešlo to nepovolit, tvrdí radnice

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám