Hlavní obsah

Týden na lyžích letos provětrá rodinný rozpočet

Na zdražování energií, které se každý měsíc podepisuje i na inflaci, reagují také lyžařské areály v Česku. Ceny skipasů zvýší v zimní sezoně provozovatelé oslovení Právem o deset až dvacet procent, zdražuje i ubytování v hotelích a penzionech.

Foto: David Veis, ČTK

Lyžaři ve skiareálu v Lipně nad Vltavou. Ilustrační snímek

Článek

Čtyřčlenná rodina si tak na týdenní pobyt na horách musí přichystat až třicet tisíc korun. K tomu je třeba přičíst třeba cenu za dopravu a další nezbytné výdaje, bez nichž se žádná dovolená neobejde.

Lyžařský areál ve Špindlerově Mlýně už třetí sezonu sází na flexibilní ceny denních skipasů. Prodej probíhá z 80 procent po internetu a cenu ovlivňuje zájem kupujících, počasí, ceny energií nebo třeba včasnost nákupu či aktuální obsazenost střediska.

„Loni se s tímto systémem pohybovala cena v rozmezí od 500 korun do 1300 korun denně,“ uvedl pro Právo mluvčí skiareálu Adam Svačina. Dodal, že podobné to bude i v nové sezoně.

Sezonní skipas pro dospělého tu prodávali na jaře za 12 190 korun, teď už za 13 990, na začátku hlavní sezony, tedy v prosinci by měl stát 15 990 Kč. Některé jiné areály v tomto středisku nabízely skipas pro nadcházející sezonu za 13 tisíc korun pro dospělého a 10 500 pro juniory.

Pokud jde o ubytování, patří Špindlerův Mlýn k nejdražším turistickým destinacím v Česku. Na internetu je možné vybírat z různých kategorií ubytování. Čtyřčlenná rodina však musí počítat, že za týdenní pobyt dá kolem 20 tisíc korun, většinou se snídaní v ceně. Lze ale najít i apartmán za 13 tisíc na týden, kde je možnost vlastního vaření. Naproti tomu je v nabídce také hotel za 40 nebo 60 tisíc.

V loňské sezoně na sjezdovkách na Černé hoře v Jánských Lázních v Krkonoších, které jsou součástí SkiResortu Černá hora - Pec, stál celodenní skipas koupený v pokladně 590 korun a při nákupu předem po internetu byl za 530 korun. V nadcházející sezoně by se měla cena na pokladně zvednout maximálně o deset procent. Zdražování se nedotkne skipasů platných pouze v areálech Černý Důl a Velká Úpa, tam zůstávají na loňských hladinách.

Horská střediska se obávají, na kolik je přijde letošní zima

Ekonomika

Vyplatí se e-shop

„Nezbývá nám nic jiného než reagovat na současnou ekonomickou situaci a zvýšit ceny. V propočtech to vychází asi o dvanáct procent,“ sdělil Právu Petr Vondraš, vedoucí provozu Lyžařského areálu na Zadově na Šumavě. Cena skipasu pro dospělého bude ve vedlejší sezoně na jeden den (do vánočních svátků a po jarních prázdninách) 650 korun, v top sezoně (vánoční svátky a jarní prázdniny) 850 korun a v hlavní sezoně (od Nového roku do jarních prázdnin) 790 Kč.

Zadov bude znovu nabízet i další druhy skipasů, například pro rodinu se dvěma dětmi vyjde na 6 dní ve vedlejší sezoně na 8200 Kč, v hlavní sezoně na 9300 a v top sezoně na 9900 korun.

Zimní ceny hotelů se na Šumavě pohybují pro rodiče se dvěma dětmi od 15 do 25 tisíc korun, a rodina se dvěma dětmi tak utratí za týden lyžování na Šumavě kolem 30 tisíc.

Největší lyžařský areál v Krušných horách na jejich nejvyšší hoře Klínovci (1244 m) počítá se zdražením denní permanentky o sedm až jedenáct procent, u pokladny bude stát 1090 korun namísto dosavadních 980 korun a na e-shopu 980 korun oproti 920 korunám v minulé zimní sezoně. Skiareál Klínovec přitom nepočítá se zdražováním ubytování. Provozovny s občerstvením musely kvůli nárůstu cen komodit zdražit již v létě, kdy sem mířili kolaři.

Doufají, že otevřou

„Ceny skipasů ještě nemáme stanovené. Jednáme totiž o cenách se zástupci energetických firem. Nicméně zatím počítáme s tím, že zdražíme tak o 10 až 15 procent,“ sdělil Právu Robin Sedlář, vedoucí služeb skiareálu Karlov v Jeseníkách s tím, že doba je velmi nejistá, ale zatím stále věří, že budou mít otevřeno.

Avizované zdražení by tady znamenalo, že si lyžař za jednodenní lyžování zaplatí kolem 800 korun, šest dnů by vycházelo kolem 3500 korun. Jde o ceny uhrazené na pokladně, skipasy koupené online bývají o 10 procent levnější.

Za ubytování v penzionu Praděd se snídaní by čtyřčlenná rodina za jednu noc nově zaplatila o zhruba 200 korun více než vloni, a to 4200 korun. Šestidenní pobyt by je vyšel na 25 200 korun, o tisícovku víc než vloni.

Italské skiareály chystají zdražování, některé možná vůbec neotevřou

Cestování

Zejména výrazný nárůst ceny elektrické energie nutí ke zdražování i provozovatele skiareálů v Jeseníkách. Je tomu tak například i v Jonas parku v Ostružné. Ceny tu ale chtějí držet na přijatelné úrovni, v místní restauraci Jeřabina je navíc prozatím nechtějí zvyšovat vůbec. „Zdražování je podle mě směšné proti tomu, jak prudce se nám zvyšují platby za elektřinu. Rostou přitom i personální a další náklady,“ řekl Právu Petr Jonáš, provozovatel skiareálu.

Třeba v horské chatě Jonáška, která je součástí areálu, zaplatí od Nového roku za jednu noc s polopenzí dospělý 720 korun, dítě pak 540 korun. „Je to jen o dvacet korun více, než se platilo do prosince,“ řekl Jonáš. Šestidenní pobyt v chatě tak v lednu přijde čtyřčlennou rodinu na 15 120 korun.

Jízdné na vlek podraží v Jonas parku již od počátku zimní sezony, a to o dvacet procent. Celodenní skipas tak přijde dospělého na 540 a dítě na 430 korun. Za 6 dnů pobytu čtyřčlenná rodina zaplatí za jízdné dalších 11 640 korun. I s ubytováním pobyt vyjde na 26 760 korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám