Hlavní obsah

Horská střediska se obávají, na kolik je přijde letošní zima

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Z nadcházející zimní sezony mají kvůli drahým energiím obavy i provozovatelé horských středisek. Elektřinu potřebují na provoz vleků, zasněžování či osvětlení pro noční lyžování.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Cenu elektřiny máme zafixovanou do konce roku, po Novém roce ji budeme mít trojnásobnou, a s takovými náklady už nejsem schopen zasněžovat. Ledaže bych zdražil tak, že to už žádný lyžař nezaplatí,“ řekl Právu provozovatel lyžařského vleku v Jeseníkách, který si nepřál být jmenován.

„Takže budeme intenzivně zasněžovat v listopadu, prosinci a pak se děj vůle boží; buď bude dost chladno a snad i nasněží, anebo holt nebude na čem lyžovat a my v lednu, únoru zavřeme,“ dodal.

Podle ředitele Asociace horských středisek ČR Libora Knota je důležité, zda se tento pátek na radě ministrů průmyslu a energetik zemí EU najde celounijní řešení cen energií. Horská střediska apelují na ministerstvo průmyslu a vládu, aby začaly řešit kompenzace pro firmy.

„Všichni samozřejmě sledujeme poslední vývoj cen energií, zejména spotové ceny silové elektrické energie, a vnímáme situaci jako velmi kritickou. Problém nelze zužovat na technické zasněžování, ale omezený provoz skiareálů by měl drtivý negativní dopad na zaměstnanost a životaschopnost obcí a celých horských regionů,“ řekl Právu Knot.

Tempo inflace konečně zpomalilo

Ekonomika

„Je zřejmé, že tržní mechanismy v energetice selhávají a nyní je namístě i politický zásah,“ dodal. Drahé energie už nyní řeší i oblíbená alpská střediska, vedle zvýšení cen skipasů zvažují omezení nočního lyžování, provozu části vleků či snížení rychlosti lanovek.

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) chystá kompenzace pro firmy v rámci dočasného krizového rámce Evropské komise. Zatím ale mluvil o firmách ze zpracovatelského průmyslu, kterým by stát kompenzoval 30, 50 nebo až 70 procent nákladů podle energetické náročnosti provozu.

Anketa

Chystáte se letos v zimě na dovolenou na horách?
Ano, očekávané zdražování nám nevadí.
22,2 %
Ano, ale budeme si moci dopřát méně než dříve.
11,7 %
Ne, dovolenou jsme z obav z rostoucích cen raději zrušili.
6,5 %
Ne, zimní dovolenou si letos nemůžeme dovolit.
59,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 4102 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám