Hlavní obsah

Tvrdík už přepustil mandát Jičínskému

Novinky, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V sobotu skončí s mandátem poslance exministr obrany Jaroslav Tvrdík a od neděle bude patřit jeho mandát náhradníkovi z vysočinské kandidátky ČSSD Zdeňku Jičínskému. Prohlášení o vzdání se mandátu k 26. červenci má již měsíc v úschově advokát Zdeněk Koudelka, kterého Tvrdík požádal, aby ho předal předsedovi Sněmovny Lubomíru Zaorálkovi.

Foto: Policie ČR

Ilustrační foto

Článek

Tvrdík tak splnil svůj slib, který dal v souvislosti s opuštěním postu ministra. Důvodem, proč svůj odchod z parlamentu odkládal, byly problémy s jeho poslaneckou kanceláří v Třebíči. Jeho nástupce Jičínský ji totiž odmítl převzít a rozhodl se obnovit své dřívější působení v Pelhřimově. Tím se dostala do obtíží třebíčská organizace ČSSD, která využívala Tvrdíkovy kanceláře a navíc její šéf působil jako poslancův asistent.

"Dohodli jsme se s kolegy Černým a Zgarbou, že mou bývalou kancelář včetně asistenta Studence převezmou. Vyšli mi vstříc a já ponesu další tři roky i náklady na tuto kancelář. Navíc se chci v tomto kraji angažovat dál, i když už nebudu poslanec," řekl Tvrdík Právu.

Odchodné 140 tisíc

Finanční základ na provoz kanceláře mu poskytne odchodné, které mu náleží jako končícímu ústavnímu činiteli. Ačkoli se objevily spekulace, že svůj odchod protahuje kvůli penězům, Tvrdík naopak na odkladu prodělal.

Kdyby totiž odcházel hned z postu ministra, pak by dostal 265 tisíc korun hrubého. Jako odcházející poslanec obdrží 140 tisíc korun. Odchodné se totiž vypočítává jako násobek posledního platu a počtu ukončených let ve funkci. Funkce ministra mu poskytla přesto jedinou výhodu, která členovi vlády náleží i po skončení výkonu funkce - a tím je tříměsíční používání služebního automobilu s řidičem.

Tvrdík odmítl uvést, kde bude působit. Poté, co Boeing zablokoval jeho přechod do představenstva letecké firmy Aero Vodochody, musel hledat jiné řešení své budoucnosti. "Mám něco rozdělaného, ale smlouva ještě není podepsaná a tak bych o tom nerad mluvil," prohlásil exministr.

Plat od neděle, slib až v září

Jičínský složí poslanecký slib na první poprázdninové schůzi Sněmovny v září a tím se ujme mandátu. Plat ve výši 46 500 korun hrubého měsíčně a všechny náhrady mu náleží již od neděle. Do složení slibu se sice bude moci účastnit jednání výborů, které budou předcházet schůzi a na nichž se budou projednávat zákony spojené s reformou veřejných financí, ale nebude moci hlasovat ani podávat pozměňovací návrhy. Ty si bude muset nechat až na dobu po složení slibu.

Tvrdík se rozloučil se Sněmovnou tím, že ve čtvrtek poslal s vládními poslanci zákony k reformě veřejných financí do druhého kola. Příznivec Miloše Zemana Jičínský již dříve veřejně ujistil, že i on vládu při hlasování o reformě podrží. "Nebudu jako Hana Marvanová," řekl tehdy Právu.

Reklama

Výběr článků

Načítám