Hlavní obsah

Sešli jsme se v kritický moment, hodnotí Fiala summit v Praze

Aktualizováno

Evropští lídři po jednání na Pražském hradě představili ve čtvrtek večer na tiskové konferenci výsledky jednání na historicky první jednání širšího formátu evropských zemí, tzv. Evropského politického společenství (EPC). Český premiér Petr Fiala řekl, že setkání se uskutečnilo v kritický moment pro kontinent.

Tisková konference na závěr prvního jednání Evropského politického společenstvíVideo: ČTK

 
Článek

Fiala ocenil široký formát, s nímž přišel francouzský prezident Emmanuel Macron, a vyjádřil hrdost, že mohla být Česká republika hostitelskou zemí prvního společného jednání Evropského politického společenství (EPC).

„Setkání evropských lídrů se uskutečnilo v kritický okamžik pro kontinent, kvůli ruské agresi je ohrožena stabilita a bezpečnost,“ řekl premiér Fiala.

Po jeho boku při prezentaci závěrů summitu vystoupil Macron a prezidentka Moldavska Maia Sanduová.

Jednali ti, co se běžně nesetkávají

Že přijelo 44 lídrů zemí diskutovat o míru, stabilitě a energetické bezpečnosti, označil český premiér Fiala za úspěch. Podle něj se ukázalo, že tato platforma je smysluplná.

„Neschválili jsme žádné oficiální usnesení, pouze jsme cítili, že je potřeba mít prostor pro výměnu názorů mezi jednotlivými zeměmi. Prostor, který není svázán nutností přijmout nějaké stanovisko. Dali jsme dohromady země, které se ani běžně nesetkávají,“ řekl Fiala.

Na summit do Prahy se sjeli zástupci celkem 44 zemí. Šéfdiplomat Evropské unie Josep Borrell ještě před jednáním avizoval, že je cílem summitu narýsovat obrysy a pravidla nové bezpečnostní politiky na starém kontinentu bez účasti Ruska.

„Začátkem brutální agrese vůči Ukrajině Evropa vstoupila do nové fáze své historie. Lídři 44 zemí se tu (v Praze) dnes sešli, aby hledali způsob, jak vystavět novou bezpečnostní strukturu v Evropě,“ vysvětlil Borrell.

Příští summit Evropského politického společenství se bude konat v Moldavsku. Dalšími hostitelskými zeměmi budou Španělsko a Británie, oznámil ve čtvrtek večer předseda Evropské rady Charles Michel.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Český premiér Petr Fiala a britská ministerská předsedkyně Elizabeth Trussová

Reklama

Výběr článků

Načítám