Hlavní obsah

Kauza Cimický: Advokátce se ozvalo už třicet žen

Právo, Antonín Havlík

O případ možného sexuálního obtěžování lékařem Janem Cimickým se zajímá policie i právníci. Jak Právu potvrdila advokátka Lucie Hrdá, zaměřující se na rodinné právo a sexualizované násilí, aktuálně je ve spojení s více než třiceti ženami, které měl psychiatr napadnout.

Foto: Milan Malíček, Právo

MUDr. Jan Cimický v ordinaci (27. února 2013)

Článek

Specialistka na trestní a rodinné právo Hrdá vyzvala další ženy, aby se s ní v případě podobných zkušeností s psychiatrem Cimickým spojily. S nimi poté bude jednat o dalším individuálním postupu, institut hromadných žalob totiž není v České republice platný. „Některé předáváme policii rovnou, jiné půjdou přes mé zastupování,“ řekla Právu Hrdá.

„Většina z nich mi řekla, že je ochotna to udělat jenom pod podmínkou, že se nikdy neobjeví v médiích. Je pro ně důležité, aby došlo k nápravě konkrétního pochybení,“ uve­dla advokátka.

Cimický státní vyznamenání nepřevezme

Domácí

Případy znásilnění, sexuálního zneužívání a dalších podobných deliktů jsou podle ní páchány z pozice moci.

„Je to vzájemně nerovnovážný vztah, kdy jeden zneužije svého postavení. Nejde o uspokojování pudů,“ řekla advokátka. Případ podle ní nemusí podlehnout promlčecí lhůtě, je ale důležité prokázat kontinuální jednání a také to, jakého trestného činu se měl Cimický dopustit.

Na výzvu Hrdé reagovala prostřednictvím sociální sítě Twitter advokátka Karolína Babáková, mezi jejíž klienty patřil například lobbista Ivo Rittig. Napsala, aby se jí naopak ozvali muži po 20 letech obvinění ze znásilnění. „Vyzvala jsem, aby se mi ozvaly oběti té druhé strany – možná správně, možná nesprávně obviňovaní muži,“ konstatovala Babáková s tím, že každý má mít právo na obhajobu. Kolik se na její výzvu ozvalo mužů, nechtěla komentovat.

Kauza Cimický: Policie hledá další možné oběti sexuálního násilí

Krimi

 Vyznamenání převzít nechce

„Situace může být nefér na obě strany. Atmosféra ve společnosti není v tomhle ohledu zdravá. Každý má právo na obhajobu, která by měla být vedena v rámci normálně vedených trestních řízení, nikoliv lynčováním ve veřejném prostoru,“ dodala.

„To je úplně relevantní. Klidně ať takoví chodí i za mnou, když to nebude pan Cimický,“ reagovala na její výzvu Hrdá.

Psychiatr a spisovatel Cimický ve středu oznámil, že nepřevezme státní vyznamenání. Od prezidenta ho měl dostat za zásluhy o stát v oblasti kultury, což spustilo sérii svědectví žen, které ho nařkly ze sexuálních útoků. Prezidentská kancelář bere psychiatrovo rozhodnutí na vědomí a respektuje ho, sdělil mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Ve vyjádření, které poskytl ČTK, Cimický uvedl, že se hodlá aktivně bránit. „Státní vyznamenání, na které jsem byl navržen, hodlám s ohledem na události posledních dní nepřevzít. Do doby uzavření této kauzy nechci, aby ocenění udělované každoročně významným osobnostem, které si toto uznání zaslouží, bylo letos jakkoliv zneváženo,“ napsal Cimický.

Psychiatra Cimického prověřuje policie kvůli podezření ze znásilnění. O napadení mluví i známá moderátorka

Krimi

Obvinění, která jsou nyní vůči němu vznášena, dopadají podle něj hlavně na jeho rodinu, spolupracovníky a také na jeho současné pacienty. „Jsem připraven se plně hájit, neboť si nejsem vědom žádného provinění takového charakteru, o kterém se nyní z veřejného prostoru dozvídám,“ uvedl psychiatr.

K vyjádřením pacientek o jeho údajném chování se kvůli lékařskému tajemství podle svých slov nemůže vyjadřovat. „Má obhajoba z podstaty mého povolání a hlubokého respektu ke všem svým pacientům a profesnímu okolí nebude veřejná,“ dodal. Apel, aby Cimický nedostal státní vyznamenání, ve středu poslal dopisem prezidentu Miloši Zemanovi premiér Andrej Babiš (ANO). Uvedl to server iRozhlas.cz.

Předseda vlády mimo jiné podle webu v dopisu píše, že ctí presumpci neviny a není schopen posoudit pravdivost výpovědí. S ohledem na závažnost podezření ale považuje za vhodné, aby bylo od udělení vyznamenání upuštěno.

Třikrát znásilněná, ale policii to nenahlásila

Domácí

Pražská policie v úterý oznámila, že v případu hledá další případné poškozené možného sexuálního obtěžování pacientek lékařem z Prahy 8, z kontextu je zřejmé, že jde právě o Cimického.

„V případu kriminalisté provádí prvotní úkony v rámci trestního řízení a touto cestou prosí možné poškozené ženy a svědky, aby se ozvali přímo vyšetřovateli na telefonní číslo 603 457 989,“ uvedl policejní mluvčí Jan Daněk.

Reklama

Výběr článků

Načítám