Hlavní obsah

Trosky trojské lávky odvezou do betonárky na zkoumání. Nahradit ji má pontonový most

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Zbytky zřícené lávky, která do soboty spojovala Císařský ostrov a Troju, budou odvezeny k blízké betonárce, kde budou podrobeny znaleckému zkoumání. V pondělí to oznámil náměstek primátorky pro dopravu Petr Dolínek (ČSSD). Lávku by mohl na jaře nahradit provizorní pontonový most, který byl na místě již v minulosti, než jej strhla povodeň.

Foto: HZS Praha

Zásah u zřícené lávky objektivem hasičů

Článek

„Teď se to rozřeže a převeze k betonárce v Troji, kde se kusy znovu poskládají. Rozřeže se to po dvoumetrových dílech a znalec bude kontrolovat lana,” uvedl Dolínek.

Na místě zřícené lávky by mohl plout přívoz a dočasně tu vzniknout pontonový most. „Za sebe bych řekl, že prioritou je urychlené zavedení přívozu a na jaro mít domluvený ponton od armády, o čemž budeme zítra (v úterý) jednat,” uvedl místostarosta Prahy 7 Ondřej Mirovský (SZ/Trojkoalice).

Záznam: V Praze se zřítila do Vltavy velká betonová lávka, hasiči prohledávají řekuVideo: Novinky

Větší část 260 metrů dlouhé lávky se propadla do řeky. Zbytky poškozené konstrukce zůstaly na obou pilířích.

Na místě zřícené lávky stál od roku 1976 provizorní pontonový most, který ovšem v létě 1981 strhla povodeň. Na problematický stav stavby z roku 1984 poukazovaly už posudky z minulých let, odborníci ji proto stále sledovali prostřednictvím elektronického monitoringu. Zprávy dostávali na počítač každé dvě minuty. Dvakrát ročně se navíc prováděly prohlídky všech částí. Poslední signál odešel z elektronického monitoringu v sobotu ve 13:16, pak se lávka zřítila.

Foto: HZS Praha

Zásah u zřícené lávky v prosinci loňského roku objektivem hasičů.

Příčina pádu je zatím neznámá. Při nehodě utrpěli mnohočetná zranění dva lidé. Další dva vyvázli s pohmožděninami zad.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám