Hlavní obsah

Tripartita je pro upravení protiruských sankcí

Novinky, Václav Lang
Praha

Tripartita na svém čtvrtečním jednání podpořila postoj české vlády vůči protiruským sankcím. Je pro, aby čeští zastupitelé na summitu v Bruselu uplatnili připomínky k navrženým opatřením. V průběhu jednání Rady hospodářské a sociální dohody o tom informoval premiér Bohuslav Sobotka.

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka

Článek

Sobotkova vláda se už ve středu dohodla na tom, že uplatní vůči sankcím své připomínky. Podle Sobotky je důležité zejména ochránit české výrobce obráběcích strojů před embargem, které by znemožnilo českým dodavatelům strojů dvojího použití exportovat do Ruska. [celá zpráva]

Ve čtvrtek s tím souhlasili i zástupci odborů a zaměstnavatelů. „Podpořili úsilí české vlády během dneška a zítřka upravit návrh na zavedení nových sankcí,“ tlumočil Sobotka průběh jednání tripartity. „Zaměstnavatelé i odbory podpořili také zřízení pracovní skupiny, která už teď pracuje a vyhodnocuje dopady sankcí,“ dodal.

Za svým názorem stojí

Tripartita se podle něj dohodla v rámci sankcí zavést i tzv. kurzarbeit, tedy zkrácený pracovní týden. Premiér chápe toto opatření jako podporu zaměstnavatelů tak, aby v rámci dopadu sankcí a protisankcí nemuseli propouštět. „Musíme na to naši ekonomiku co nejlépe připravit,“ uvedl Sobotka.

Kurzarbeit by měl být součástí připravované novely zákona o zaměstnanosti.

Sobotka zároveň hájí svůj postoj, který mu mnozí vyčítali kvůli příliš měkkému postoji vůči Rusku. Zemí, které uplatnily připomínky vůči sankcím, je podle něj víc. „To, co teď probíhá, je naprosto standardní,“ řekl. Česká republika by podle něj udělala velkou chybu, kdyby nehájila své zájmy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám