Hlavní obsah

Třináctileté Markétě v boji s rakovinou pomohla i paruka

Jakub Dulínek, Natálie Lošková, Novinky, Natálie Lošková, jdu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třináctiletá Markéta Hellebrandová bojovala téměř rok se zhoubným nádorem na mozku. Náročné léčbě nepřispělo ani to, že následkem ozařování přišla o všechny vlasy. Právě jí a dalším dětem s onkologickou diagnózou pomáhá neziskový spolek Nové háro, který pro ně už čtyři roky vyrábí paruky z darovaných vlasů. Jeho předsedkyně Lucie Staňková tím plní poslední přání své dcery.

Třináctileté Markétě našli nádor na mozku. Bojovat jí pomáhá i parukaVideo: Novinky

 
Článek

Markétě Hellebrandové našli lékaři koncem loňského srpna meduloblastom, jenž u dětí bývá nejčastěji diagnostikovaným nádorem mozku. „Už prvního září jsem šla na operaci. Nicméně po 14 dnech se zjistilo, že nádor je zhoubný, takže se to muselo dál léčit. Kolem Vánoc jsem prodělala první chemoterapii,“ popsala Novinkám třináctiletá dívka.

Kromě změn čichu a chuti jí ozařování způsobilo i postupné vypadávání vlasů. „Probudit se s tím, že je na polštáři asi tisíc vlasů, není úplně příjemné. Vlasy jsme pak ostříhali, abych na to byla líp připravena. Bylo to ale hrozné. Jako holka jsem se pak bez vlasů cítila, jako bych šla na veřejnost nahatá,“ dodala s neskrývanými slzami.

Foto: Novinky

Třináctiletá Markéta Hellebrandová s maminkou v motolské nemocnici

Podle Lucie Staňkové z neziskové organizace Nové háro se právě děti se ztrátou vlasů často těžko vyrovnávají. „Doufáme, že lidé pochopí důležitost toho, aby onkologické děti měly paruku, protože je to skutečně podceňované téma. Onkologicky nemocné děti jsou většinou strašně šťastné, že konečně mají zpátky svoje ‚háro‘,” vysvětlila. Paruku se snaží vždy snaží přizpůsobit tomu, jaký typ vlasů a účes děti před nemocí měly.

Paruku od Ježíška

Pro Markétu měly paruku připravenou už loni na Vánoce, v jejím dalším boji s rakovinou se jednalo o důležitou vzpruhu. „Když mi Lucie nasadila poprvé vlasy, tak jsem se cítila úplně jinak. Po třech měsících, kdy nosíte čepice a šátky, tak si zase najednou nasadit vlasy a cítit se normálně, je příjemný pocit,“ dodala Markéta s tím, že poslední ozařování má za sebou a vše nasvědčuje tomu, že zhoubný nádor dokázala překonat.

Foto: Archiv Markéty Hellebrandové, Novinky

Nové háro se snaží přizpůsobit paruku tomu, jaké vlasy pacientka mívala. Porovnání původních vlasů Markéty (vlevo) a její paruky (vpravo).

Cílovou skupinou neziskové organizace Nové háro jsou onkologicky nemocné děti a dospívající do 25 let. Za projektem, který vznikl před čtyřmi lety, stojí dcera Lucie Staňkové, Markéta Zagrapanová.

Poslední přání dcery

„Markéta se sama od 14 let potýkala s onkologickou diagnózou, takže věděla, jak velkým problémem holá hlava je. A protože zjistila, že se tomu u nás nikdo pořádně nevěnuje, tak v roce 2017 založila Nové háro,“ vysvětlila její maminka Lucie Staňková.

Když pak dcera zákeřné nemoci v lednu 2018 podlehla, rozhodla se Lucie Staňková s manželem splnit její poslední přání a pokračovat v projektu. „Bereme to jako naše poslání. Nové háro se stalo takovým naším vnoučetem,“ svěřila se Staňková. Aktuálně předá organizace paruku až 40 nemocným dětem ročně.

Foto: Novinky

Výroba paruky z pravých vlasů trvá 2-3 týdny a spolek vyjde na 25 tisíc korun.

Paruky vyrábí Nové háro z pravých vlasů od dárkyň. Na stříhání vlasů by měla dárkyně přijít s umytými a přirozeně uschlými vlasy. Ty se potom stříhají do svázaných copů, ze kterých vlásenkářka postupně uváže novou paruku. Vlasy by proto měly být minimálně 30 centimetrů dlouhé. Dokončit celou paruku ručně zabere vlásenkářce tři týdny. Na jednu paruku jsou navíc potřeba vlasy od 4 až 6 různých dárkyň.

Dárců vlasů je dostatek, potřeba jsou peníze na výrobu

Ostříhat své dlouhé vlasy pro dobrou věc se rozhodla začátkem léta také desetiletá Alžběta Šubertová. „Už jsem je měla dlouho a přišlo mi dobré je někomu dát, protože je to hezké. Chtěla bych je dát někomu, kdo by si to zasloužil a chtěl by je,” řekla Novinkám.

Foto: Novinky

Darovat své vlasy onkologicky nemocným dětem se rozhodla i desetiletá Alžběta Šubertová.

Sama Staňková přiznává, že větší problém než shánět dárce jsou pro spolek finance. Výroba jedné paruky totiž vyjde na 25 tisíc korun. „V současné době jsme vlasy víceméně zavaleni, jsme skutečně moc rádi a děkujeme všem dárcům, kteří se nám rozhodli darovat vlasy. Co nás ale samozřejmě trápí, jsou právě finance,” zmínila.

„Někdo nad tím mávne rukou a řekne si, že to jsou jen vlasy. Ano, jsou to jenom vlasy pro nás, kteří tím neprocházíme. Ale děti jsou samozřejmě ochromeny tou hroznou nemocí a zároveň i ztrátou vlastní důstojnosti a sebedůvěry, proto jim chceme pomáhat,” dodala Lucie Staňková.

Na výrobu paruk mohou lidé přispívat jednorázově nebo měsíčně skrze transparentní účet u Fio banky 2801518757/2010 anebo se stát členy Klubu přátel Nového hára na webu www.noveharo.cz

Foto: Noveharo.cz

Finančně přispět na výrobu paruk mohou lidé skrze transparentní účet na stránkách spolku.

Reklama

Výběr článků

Načítám