Hlavní obsah

Hasiči na Šumpersku kvůli vodě v noci evakuovali děti z myslivecké chaty

Novinky, ven, mhr, ČTK

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Hladina řeky Orlice v Týništi nad Orlicí v noci vystoupala nad třetí stupeň povodňové aktivity. V úterý ráno se nad ním při setrvalém stavu stále držela. Hasiči v Olomouckém kraji vyjížděli kvůli lijákům k téměř stovce případů. Mimo jiné evakuovali děti z myslivecké chaty na Šumpersku. Na Vysočině hladiny toků během noci klesaly.

Foto: kraje Královéhradeckého HZS, ČTK

Po pondělních lijácích se situace na východě Čech většinou zklidňuje.

Článek

Hasiči v Olomouckém kraji zasahovali od pondělí kvůli vydatným lijákům u téměř stovky případů. V noci také v Moravičanech na Šumpersku evakuovali 14 dětí z myslivecké chaty. Právo o tom informoval mluvčí hasičů Zdeněk Hošák.

„Evakuace proběhla preventivně z bezpečnostních důvodů,“ vedl mluvčí s tím, že děti byly předány rodičům. Hasiči v souvislosti s deštěm a následným rozlivem vodních toků zejména čerpali vodu, odstraňovali nejrůznější překážky, hlavně stromy, a také monitorovali hladiny vodních toků.

Nejsložitější byla podle Hošáka situace v místní části Uničova Renotech na Olomoucku a v Moravičanech. V Renotech vodní laguna ohrožovala rodinné domy a hasiči tu již v pondělí vystavěli hráze pomocí pytlů s pískem.

„Ochrana však nebyla dostatečná, voda v noci začala přetékat a na místo proto dorazilo několik jednotek a ze stanice v Olomouci kontejnerový nosič se zásobami pytlů s pískem,“ konstatoval mluvčí.

Sotva stačili vysušit domy od minule. Tutleky na Rychnovsku znovu zalila velká voda

Krimi

V Moravičanech podle něj museli hasiči nasadit velkokapacitní čerpadla pro snížení nebezpečí rozlití vody v obci. „Momentálně ještě stále na některých místech provádí převážně místní jednotky na žádost obyvatel čerpání vody,“ doplnil krátce po osmé hodině ranní Hošák. Zatopené zůstávají převážně sklepy.

Hladiny vodních toků postupně v Olomouckém kraji klesají. Druhý povodňový stupeň byl ještě v úterý ráno na Třebůvce v Lošticích na Šumpersku, na Oslavě v Dlouhé Loučce na Olomoucku a na Romži v Polkovicích na Přerovsku. Na některých dalších tocích stále ještě platí první povodňový stupeň.

Velká voda dělala problémy. Na Havlíčkobrodsku evakuovali dětský tábor

Domácí

Srážky na východě Čech v noci ustaly. „Průtoky v horních částech zasažených vodních toků jsou již na poklesu,“ uvedl vedoucí dispečinku Povodí Labe Jiří Petr. Hladiny by na většině toků měly dál klesat. Během odpoledne se však situace může lokálně opět zhoršit. „Ke vzestupu průtoku bude odpoledne vlivem postupu zvýšených průtoků docházet na Tiché Orlici,“ dodal Petr.

Hladina Orlice v Týništi nad Orlicí byla v 06:00 na 374 centimetrech a hranici třetího povodňového stupně překračovala o čtyři centimetry. Tichá Orlice v Čermné nad Orlicí byla dnes ráno na 289 centimetrech a od hranice třetího stupně ji dělilo 21 centimetrů.

Na Vysočině se situace zklidňuje

Hladiny řek na Vysočině zvýšené po pondělním dešti v noci na dnešek klesaly. Ze třetího na druhý povodňový stupeň se asi dvě hodiny po půlnoci dostala Svratka v Dalečíně. Druhý stupeň, pohotovost, platil dnes kolem 06:00 i na Svratce v Borovnici. První povodňový stupeň byl na 11 měřicích stanicích. Vyplývá to z údajů Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

V Dalečíně se hladina Svratky kvůli vydatnému dešti v pondělí zvýšila o víc než metr. Z 86 centimetrů od rána do večerních hodin se dostala až na 195 centimetrů. Do dnešních 06:00 klesla na 163 centimetrů.

Hasiči na Vysočině měli v pondělí kvůli počasí přes 50 výjezdů. Jak uvedli na svém webu, dnes zatím zasahovali jen v Budkově u Moravských Budějovic, kde odklízeli strom ze silnice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám