Hlavní obsah

Třetí povodňový stupeň platí už jen na dvou místech Otavy

Aktualizováno

Kvůli vytrvalému dešti a tání sněhu na Šumavě vystoupala v úterý nad ránem Otava v Rejštejně a později i Vydra v Modravě a Otava v Sušici na třetí povodňový stupeň. Po osmé ráno klesla Vydra na druhý povodňový stupeň. Hladiny toků v oblasti horní Otavy by měly kulminovat během rána a dopoledne, informoval v úterý Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Vysoká hladina Otavy v SušiciVideo: pab, Právo

 
Článek

Meteorologové vydali výstrahu před záplavami - extrémní stupeň nebezpečí hrozí na Klatovsku.

"Třetí stupeň je překročen na celé horní Otavě až po Sušici. Teď ráno ještě stoupá řeka na úplně nejvyšším úseku v pramenné oblasti, výrazněji pak v Sušici," uvedl Tomáš Vlasák z českobudějovické pobočky ČHMÚ.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Velká voda na Labi u obce DebrnéVideo: Právo

Během dne sice ještě bude pršet, ale výrazně slaběji než v noci a v pondělí. "Zhruba 90 procent srážek už spadlo, sníh už také většinou odtekl. Takže žádná dramatická změna nebude," řekl.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Otava v Sušici dosáhla třetího povodňového stupně

Hladiny budou dopoledne kulminovat nejdříve na horním úseku, a to mírně nad aktuálním stavem. "V Sušici pak maximálně 20 až 30 centimetrů nad úrovní stavu ohrožení," uvedl Vlasák. Podle něj nejde o velkou povodeň, ale o dvou– až pětiletou, která bývá na Otavě poměrně často. Kulminace bude pomalá, bez ostrého zlomu, takže není jasné, zda bude v 9 nebo v 11 hod., ale určitě během dne. Nebude ale výrazná, dodal.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Otava v Sušici

Situace na Ohři se ustálila

V osm hodin ráno byl vyhlášen první povodňový stupeň na řece Ohři pod přehradou Skalka u Chebu a rovněž na řece Bystřici v ostrově na Karlovarsku.

„Na Ohři už je situace ustálenější než ráno. Ohře tam reaguje na odtoky z vodního díla Skalka. Při průtoku 34,5 metru krychlových za vteřinu se pohybuje hladina řeky mezi prvním a druhým stupněm povodňové aktivity,“ uvedl mluvčí Povodí Ohře v Chomutově Jan Svejkovský.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Vysoká hladina Labe u obce Debrné

„Bystřice vypadá, že je za kulminací,“ dodal v deset dopoledne. „Podle předpovědí mají přijít deště nižší intenzity, než které v regionu panovaly v noci na úterý,“ pokračoval mluvčí povodí. „Deště už nemají být nepřetržité a spíše lokální, takže předpokládáme, že stavy hladin řek budou spíše udržovat. Nepředpokládáme, že by to mělo někde rapidně vylétnout nahoru,“ dodal Svejkovský.  

Na Prachaticku první stupeň

Vltava v Lenoře na Prachaticku překonala v úterý ráno první povodňový stupeň. Hladina by během dne mohla stoupnout i na dalších místech v regionu. Jde především o Otavu a horní část Vltavy.

"Ale ta situace by neměla být tak dramatická, protože nejvíce vody spadlo na Šumavě a v dalších místech nejsou koryta řek tak plná," uvedla Kateřina Štěrbová z Českého hydrometeorologického ústavu v Českých Budějovicích.

Foto: hydro.chmi.cz

Aktuální předpovědní situace v 8:30

Hydrologové očekávají, že by nemělo pršet tak intenzivně jako během pondělí. V Lenoře dosahovala po ránu výška hladiny 135 centimetrů. Znamená to, že za posledních 24 hodin stoupla o více než 80 centimetrů.

Řeky stoupají i na východě

Po vydatných srážkách v Krkonoších a Orlických horách stouply hladiny řek v Královéhradeckém kraji. Druhý stupeň povodňové aktivity platí na Labi ve Vestřevi a na Divoké Orlici v Orlickém Záhoří. První stupně jsou vyhlášeny na Bělé v Jedlové a na Zdobnici ve Slatině nad Zdobnicí. Hladiny řek by během dopoledne mohly pozvolna stoupat.

"Během dne očekáváme místy, později pouze ojediněle dešťové přeháňky. V závislosti na množství srážek předpokládáme během dopoledních hodin ještě pozvolný vzestup, později pak kolísání vodních stavů okolo dosažených hodnot. Dosažení třetího stupně povodňové aktivity v tuto chvíli neočekáváme," uvedl vedoucí vodohospodářského dispečinku Povodí Labe v Hradci Králové Jiří Petr.

Český hydrometeorologický ústav ale nevylučuje, že v profilu Vestřev lze předpokládat krátkodobé překročení třetího stupně povodňové aktivity.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám