Hlavní obsah

Trabanty podnikly spanilou jízdu Prahou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Staré trabanty, wartburgy a žigulíky projely v pondělí odpoledne pražskou Malou Stranou. Spanilou jízdou připomněly exodus tisíců obyvatel komunistické NDR na Západ, který se uskutečnil před 25 lety přes tehdejší západoněmecké velvyslanectví v Praze. Zatímco v roce 1989 zaplavily Prahu stovky trabantů, v pondělí dorazily na ambasádu jen čtyři.

Prahou po 25 letech znovu duněly východoněmecké trabantyVideo: Novinky

 
Článek

V jednom z ”bakeliťáků” přijel Čech Martin Švamberg z Lysé nad Labem. „Když jsme si to auto koupili, tak jsme mysleli, že to bude normální tuctové auto, jakých v té době byla spousta. Až pak jsme poznali, že to auto je z roku 1989,“ řekl hrdý majitel.

Původního německého vlastníka, který ho pravděpodobně zanechal v Praze při svém útěku, se mu dohledat nepodařilo. Zná ale další české milovníky trabantů, kteří jezdí auty, jejichž majitelé prchli na Západ.

Foto: David W Cerny, Reuters

Trabanty před německou ambasádou v Praze

„Znám minimálně dva a ti dneska odmítli přijet s tím, že si myslí, že to není vhodné, aby jim náhodou to auto nezabrali,“ poznamenal s úsměvem.

Peníze do nového začátku

Werner Tetmeyer byl jedním z tisíců lidí, kteří utíkali za svobodou přes Prahu. Do města tehdy ze svého bydliště u Baltského moře přijel ve wartburgu a posléze ho za 200 západních marek prodal neznámému zájemci za plotem ambasády.

„Chtěl koupit trabanta, ale já mu říkal, že žádného nemám, zato mám wartburga a 200 marek bylo dobrých. Měl jsem tak kapitál do začátku,“ řekl pamětník slavného projevu západoněmeckého ministra zahraničí Hanse-Dietricha Genschera na balkóně velvyslanectví, v němž 4000 uprchlíkům oznámil, že jejich cesta na Západ je volná.

Tetmeyer se nakonec usadil nedaleko bavorského Fürthu a tentokrát do Prahy přijel v modrém trabantu.

„Ten ale patří synovi, já jsem ho jen montoval,“ zdůraznil muž, který v roce 1989 tři týdny přespával na schodech uvnitř Lobkovického paláce, než se jedním z prvních „vlaků svobody“ dostal do západního Německa.

Velvyslanec si jízdu pochvaloval

V nejstarším exempláři trabantů dorazil na ambasádu německý velvyslanec Arndt Freytag von Loringhoven.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Spanilá jízda trabantů při příležitosti oslav 25. výročí vycestování tisíců východoněmeckých uprchlíků z tehdejšího západoněmeckého velvyslanectví v Praze.

„Byl to úžasný pocit, ještě nikdy jsem trabantem nejel,“ přiznal rodák z Mnichova. Během jízdy se mu prý v hlavě vybavovaly obrázky staré 25 let. Ačkoli spanilou projížďku trabantů absolvovaly pouze čtyři z původně ohlášených dvou desítek vozů, byl velvyslanec spokojen.

„Ještě očekáváme pár dalších a hlavně tu máme mimořádně hezké exempláře. Jeden dokonce s originální východoněmeckou espézetkou,“ pochvaloval si velvyslanec.

V úterý si události z konce září 1989 na západoněmecké ambasádě v Praze připomene tehdejší spolkový ministr zahraničí Hans-Dietrich Genscher, současný šéf německé diplomacie Frank-Walter Steinmeier nebo saský premiér Stanislaw Tillich. Do Prahy má přijet také asi 150 tehdejších uprchlíků z NDR.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám