Hlavní obsah

Tornádo u Letovic? Lidé sdílejí videa točícího se víru

Bouřkový systém, který v pátek odpoledne a v podvečer přecházel přes Českou republiku, s sebou přinesl kromě silných nárazů větru, přívalového deště a menších krup i úkaz, který připomíná tornádo. Na sociálních sítích ve skupinách tzv. lovců bouřek se objevují videa rotujících mraků nebo dokonce i typických trychtýřů.

Foto: Novinky

Následky pátečních bouřek (ilustrační foto)

Článek

Hasiči ale zatím nemají kromě pár popadaných stromů hlášeny žádné výraznější škody, jak Novinkám řekl jejich mluvčí Petr Příkaský.

Podle videí na sociálních sítích se mraky začaly podezřele točit nad Bystřicí nad Pernštejnem.

Nad vzdušnou čárou dvacet kilometrů vzdálenými Letovicemi už několik lidí pozorovalo možnou tvořící se trombu, která nad místním zámkem podle videa na sociální síti dokonce zvedla neupřesněný předmět. Z nedalekého Horního Štěpánova pak pochází video, kde je jasně vidět točící se trychtýř. Není ale jasné, zdali se skutečně někde dotkl země, pokud ano, šlo by skutečně o tornádo.

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vydal odpoledne před postupující bouřkou výstrahu. Právě toto město měla v cestě nejnebezpečnější část bouřkové linie. „Naše stanice tam naměřila náraz přes 18 metrů za sekundu,“ potvrdil na svém profilu ČHMÚ.

Nebylo by to poprvé, co by se tornádo v oblasti objevilo. Před třinácti lety zasáhlo město Olešnice, které přitom leží právě mezi Bystřicí nad Pernštejnem a Letovicemi.

Víkend bude aprílový. Pak opět udeří zima

Počasí

Reklama

Výběr článků

Načítám