Hlavní obsah

Topolánek změny ve vládě opět neoznámí, přemluvil ho Čunek

Právo, Novinky, Naďa Adamičková, Marek Přibyl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Premiér Mirek Topolánek (ODS) měl v úmyslu během pondělka oznámit veřejnosti personální změny ve svém kabinetu, ale pravděpodobně tak opět neučiní, a to na žádost šéfa lidovců Jiřího Čunka. Podle Českého rozhlasu (ČRo) Čunek chce, aby změny ještě před zveřejněním projednal celostátní výbor KDU-ČSL. Topolánek se navíc podle informací Práva zřejmě chystá odvolat Čunka z funkce ministra pro místní rozvoj.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda vlády Mirek Topolánek s vicepremiérem Jiřím Čunkem.

Článek

Topolánek informoval koaliční partnery o chystaných personálních změnách ve svém kabinetu v neděli večer. Širší vedení lidovců by mělo jednat zřejmě v úterý.

Předseda vlády už dříve prohlásil, že ministři nebudou odcházet proto, že nezvládli svou práci, ale protože ji nedokázali prezentovat.

Topolánek už v polovině loňského prosince avizoval, že změny ve vládě chce vyřešit během týdne. Později při návštěvě Londýna svůj úmysl pozměnil a připustil, že změny oznámí až po Vánocích

Stehlíková a Řebíček zřejmě sedí na kufrech

Ministr dopravy Aleš Řebíček (ODS) a ministryně pro lidská práva Džamila Stehlíková (SZ) již mají sbaleno. Právě tito dva ministři mají patřit mezi ty, které chce premiér Mirek Topolánek ve svém týmu vyměnit. V neděli ještě příprava finišovala jednáním grémií stran i šéfů koalice.

Spekuluje se, že Stehlíkovou by měl vystřídat poradce a přítel předsedy zelených Martina Bursíka, europoslanec za německé zelené Milan Horáček. Další informace říká, že Stehlíková sice ztratí funkci ministryně, ale bude zmocněnkyní vlády. 

Kdo nahradí Řebíčka, zůstává zatím tajemstvím, v kuloárech se ale vrací spekulace o bývalém středočeském hejtmanovi a současném místopředsedovi ODS Petru Bendlovi.

Současně se ale hovoří o tom, že povolat Bendla do vlády ve chvíli, kdy vyšly najevo miliónové utajené "zlaté padáky“ např. v benešovské nemocnici řízené krajem, by bylo čirým zoufalstvím.

Horáček: mám kvalifikaci

Stehlíková už minulý týden Právu řekla, že je se svým odchodem smířená. Z Horáčkových slov na dotaz Práva vyplývalo, že právě jednal s Topolánkem. "Kdybyste věděl, u koho teď sedím, tak byste skutečně věděl, proč mi voláte,“ naznačil totiž v neděli odpoledne Horáček na dotaz Práva, zda by funkci přijal.

Horáčkova slova naznačují, že buď u Topolánka jednal coby "Bursíkův stín“, nebo že by s novou funkcí neměl mít problém.

"U člověka, který má jít do vlády, se nejprve zjišťuje jeho kvalifikace, zdali má patřičnou těžkou váhu. A já jsem za zelené zmocněncem pro lidská práva v Evropském parlamentu,“ připomněl europoslanec. Vzápětí však dodal: "Ale rozhodně jsem vám neřekl, že budu ministrem.“

Stehlíková je podle svých slov sice spokojena s nástupcem, kterého nechtěla potvrdit, ale na dotaz Práva, zda má Horáček dostatečnou kvalifikaci, odpověděla v SMS: "Nic ještě není rozhodnuto, dovíme se zítra.“

Řebíček o svém nástupci nechce mluvit

Jasně ke svému nástupci se nechtěl vyjádřit ani Řebíček. "Nezlobte se, ale k tomu vám opravdu nemám co říci...“ sdělil Právu na dotaz, zdali už ví jméno svého nástupce a zda se zúčastní pondělního jednání vlády. Minulý týden totiž byl na dovolené v Itálii. Podle informací Práva ale v uplynulých dnech rozesílal ministr dopravy svým známým SMS, že na ministerstvu končí.

Na koho dalšího Topolánek ukáže prstem, není jasné. Jisté je pouze to, že změny by se měly týkat všech tří koaličních stran.

Svoboda za Čunka

Podle informací Práva by mohl šéfa lidovců Jiřího Čunka na místním rozvoji vystřídat Cyril Svoboda. Čunek by zůstal vicepremiérem. Svobodu by měl v křesle ministra - šéfa legislativní rady vlády nahradit dosavadní náměstek ministra spravedlnosti František Korbel.

Ačkoli premiér původně hovořil o tom, že nejdříve rekonstrukci musí projednat s koaličními partnery, podle vyjádření místopředsedkyně KDU-ČSL a ministryně obrany Vlasty Parkanové zatím k žádnému jednání nedošlo.  

"Lidovci to nechtějí odnést i s chlupama“

Parkanová už v neděli připomněla, že případné změny lidoveckých ministrů bude muset probrat stranické vedení. "Předpokládám, že i pan premiér počítá s tím, že jeho návrh bude muset být podroben takové diskusi, že to nebude ležet tak, že to my musíme odnést i s chlupama,“ řekla v ČT.

Podle Parkanové sice může v pondělí premiér změny zveřejnit, avšak lidovci je musí projednat v celostátním výboru. "Ten jen suverénní orgán, to není žádný orgán podřízený premiérovi vlády,“ naznačila možné komplikace.

Sama se pak na odchod z vlády necítí. "Nevím, proč bych měla být připravena na svůj odchod z vlády. Mně nikdy žádný člověk kromě novinářů nenaznačoval, že bych z té vlády měla odejít,“ uvedla ministryně. "Pokud jde o radar a mise, problémy nejsou na mé straně,“ dodala v narážce na poznámku, že důvodem k jejímu odchodu by mohly být právě tyto dvě věci, kde vládě chybí podpora.

Parkanová odmítla spekulovat i o tom, že vládu by mohl opustit lidovecký ministr kultury Václav Jehlička. Sám premiér přitom v uplynulých dnech připustil, že z vlády mohou odejít ti, kteří sice resort zvládli dobře, ale nedokázali své kroky vysvětlit. V té souvislosti se hovoří zejména o ministru zdravotnictví Tomáši Julínkovi, kterého by mohla vystřídat, jak již Právo v minulosti informovalo, senátorka ODS Dana Filipiová. Ta to před dvěma týdny popírala.

"Do doby, než se dohodneme o tom, že dáme tu informaci veřejnosti, tak nebudeme tyto věci komentovat,“ uvedl v neděli v ČT lidovecký šéf Jiří Čunek. Předseda zelených Bursík k výměně na ministerských postech dodal: "To je něco, co k politice patří, jsou určité momenty, kdy je potřebné dělat i nepříjemná opatření dovnitř tak, abychom mohli znovu získat důvěru veřejnosti.“  

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám