Hlavní obsah

Topolánek: Za zveřejněním schůzky Weigl - Šlouf stojí Dimun a Randák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Premiér Mirek Topolánek (ODS) v úterý řekl, že v předání DVD se záznamem schůzky hradního kancléře Jiřího Weigla s Miroslavem Šloufem v hotelu Savoy novinářům se angažovali neformální poradce šéfa ČSSD Petr Dimun a bývalý šéf rozvědky Karel Randák. Dimun to odmítá jako absurdní obvinění.

Článek

"V získání DVD a v jejich cíleném předání novinářům se angažovaly další dvě osoby, a to je Karel Randák a Petr Dimun. Zcela průkazně,“ řekl Topolánek. "Spolupracovník Jiřího Paroubka Petra Dimun a Karel Randák v tom případu sehráli naprosto zásadní roli,“ dodal.

Podle Topolánka DVD získal příslušník útvarů zvláštních činností Policie ČR. "Ten jednal na základě žádosti vysokého důstojníka ÚZSI (Úřadu pro zahraniční styky a informace), což je služba, která podléhá ministru vnitra. Policista ani příslušník úřadu k tomu neměli žádný zákonný důvod. To, jestli o té věci věděli nadřízení, to je věcí dalšího šetření,“ sdělil premiér.

Dimun nařčení odmítá

"Je to absurdní obvinění. S panem Randákem se samozřejmě znám, ale nikdy jsme spolu tuto záležitost neřešili. Je to jen účelová snaha ODS spojit tuto kauzu s ČSSD. Není náhodou, že se tak opět děje přes stejné aktéry, kteří měli co do činění s kauzou tzv. Kubiceho zprávy,“ odmítl Topolánkovu informaci Dimun.

"Je to absolutní nesmysl," řekl ČTK Randák.

Premiér o informaci týkající se DVD věděl již koncem minulého týdne, ale neoznámil ji proto, aby volba prezidenta proběhla neovlivněně a důstojně.

"Případ považuji za nesmírně vážný, podle informací, které mám k dispozici, došlo k opakovanému selhání příslušníků ÚZSI. Toto selhání hodnotím jako systémové. Míním bránit ministra vnitra, protože to selhání je založeno již minulými ministry. Připomínám, že poslanec ČSSD František Bublan byl nejenom ministrem vnitra, ale také ředitelem této služby,“ uvedl dále Topolánek.

Uložil ministrovi vnitra Ivanu Langerovi, ale předložil návrhy, které povedou k nápravě. "ÚZSI se permanentně stává určitým nástrojem v politických hrách v ČR,“ upozornil premiér.

Šlouf s Weiglem se bavili o volbě prezidenta

Kancléř Hradu Jiří Weigl se sešel dvakrát s bývalým poradcem Miloše Zemana Miroslavem Šloufem v lednu v hotelu Savoy. Podle Weigla mu chtěl Šlouf poblahopřát k padesátinám, hovořili prý i o volbě prezidenta. Šlouf je členem ČSSD, ale zároveň je příznivcem znovuzvolení Václava Klause.

Snímky ze záznamu bezpečnostní kamery se dostaly do médií čtyři dny před volbou prezidenta. Záběry ovlivnily například rozhodnutí Strany zelených o tom, že se přikloní k veřejné volbě.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám