Hlavní obsah

Topolánek: V září vyvoláme hlasování o důvěře vládě

Novinky, Zdeňka Látková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

ODS podle svého předsedy Mirka Topolánka s vysokou pravděpodobností na podzim vyvolá hlasování o důvěře vládě. Šéf ODS to řekl v Sedmičce na Nově s tím, že se tak stane v září, kdy bude Sněmovna projednávat balík reformních zákonů ve druhém a třetím čtení.

Foto: Jan Ciglbauer

www.severniceskobudejovicko.estranky.cz

Článek

ODS podle Topolánka dospěla k názoru, současná vláda vládne v důsledku podvodu, neboť slíbila nesplnitelné, takže nemá mandát k tomu, aby uskutečnila reformu veřejných financí. Zopakoval tak svá předchozí prohlášení.

 "Musí žádat o jeho obnovu a nejlépe by bylo, kdyby ten mandát dali občané ve volbách," řekl šéf ODS. Na otázku, zda ODS hodlá vyvolat hlasování o důvěře vládě, Topolánek odpověděl: "Samozřejmě to můžeme udělat a já si myslím, že to uděláme, my jsme to signalizovali. Je to vysoce pravděpodobné. Myslím si, že zářijové druhé a třetí čtení těch jedenácti zákonů je k tomu vhodná příležitost," oznámil Topolánek.

ÚRYVEK Z ROZHOVORU V NEDĚLNÍ SEDMIČCE 27.7.
Bobošíková:Ano a vy se chystáte vyvolat hlasování o důvěře vládě?
Topolánek:Já si myslím, že vláda z tak jiným programem, než s kterým vstupovala do funkčního období naprosto diametrálně odlišným u hlavní strany, která populisticky slibovala všechno všem, Jánošík, ten bral bohatým a dával chudým, na základě této reformy se bere všem, některým bohužel víc a nedává se nikomu nic. To znamená tato vláda nemá mandát, musí žádat o jeho obnovu a nejlépe by bylo, kdyby ten mandát prostě dali občané ve volbách.
Bobošíková:Pane předsedo, ten dotaz zněl, zda ODS vyvolá hlasování o nedůvěře vládě? Protože to je jediný mechanismus, který vy v tuto chvíli můžete na základě platných pravidel udělat.
Topolánek:Samozřejmě to můžeme udělat.
Bobošíková:A uděláte to nebo ne?
Topolánek:Já jsem si myslím, že to uděláme, my jsme to signalizovali.
Bobošíková:A kdy?
Topolánek:No, tak já myslím, že zářijové druhé a třetí čtení těch jedenácti zákonů, k tomu je vhodná příležitost.
Bobošíková:Takže v září ODS vyvolá hlasování o nedůvěře nebo o důvěře vládě, ano nebo ne?
Topolánek:To si, já si myslím, že to je vysoce pravděpodobné, já nemluvím jenom za sebe, mluvím za vedení strany.
Zdroj: TV NOVA

O důvěře musí Sněmovna hlasovat, jestliže o to písemně požádá nejméně 50 poslanců. ODS jich má 58. Vláda by padla, pokud nedůvěru vysloví nadpoloviční většina všech poslanců, tedy 101 z dvou set. ODS by tedy musela získat další spojence. KSČM s 41 členy ale nedávno dala najevo, že Špidlův tým přes zdrcující kritiku povalit nechce, neboť levice by nebyla na novou situaci připravena. I kdyby však ODS a komunisté postupovali společně, chyběly by jim k 99 poslancům dva hlasy a museli by tedy lovit mezi rebely soc. dem. nebo US-DEU.

Reklama

Související články

Topolánkovy vize v mlze

Cože to chystá ODS za stínovou reformu veřejných financí? Nejdříve probleskly zprávy o jakémsi modrém údělu, kterýžto výraz zase teď stranický šéf Mirek...

ODS chce svrhnout Špidlovu vládu

ODS bude usilovat všemi legálními prostředky o svržení nynější koaliční vlády a o předčasné volby, řekl rozhlasové stanici Frekvence 1 šéf této nejsilnější...

Topolánek má tip na prozatímního premiéra

Předseda Občanské demokratické strany Mirek Toplánek, který ve středu otevřeně prohlásil, že jeho strana udělá vše pro pád současné vládní koalice, ve čtvrtek...

Výběr článků

Načítám