Hlavní obsah

Topolánek má tip na prozatímního premiéra

Novinky, Lukáš Bek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Předseda Občanské demokratické strany Mirek Toplánek, který ve středu otevřeně prohlásil, že jeho strana udělá vše pro pád současné vládní koalice, ve čtvrtek naznačil, že už má svého favorita na šéfa prozatímní vlády. Uvedl to pro BBC s tím, že se jedná o člena jedné ze tří současných vládních stran.

Foto: archiv PANDA Rychnov nad Kněžnou

Šachové partie v sále rychnovského Pelclova divadla

Článek

"Dovedu si jedno jméno představit, a není to člen ODS," řekl Topolánek BBC. Právu pak upřesnil, že jde jen o osobní tip, přičemž s daným politikem vůbec nehovořil. Není to podle něj člen vlády. ODS by podle Toplánka byla ochotna za určitých okolností účastnit se takové dočasné vlády. "Deklaroval jsem, že pro nás vstup do takové přechodné, duhové, úřednické vlády je možný pouze za předpokladu, že to povede k předčasným volbám. K tomu je nutná dohoda politických subjektů."

Šéf ODS v rozhovoru pro páteční Právo uvedl, že k předčasným volbám nebude členy vládní koalice tlačit či dokonce nutit. "Budu je upozorňovat, k čemu může vést jejich reforma. Využijeme - je to normální opoziční role - každé skuliny, každé nedostatečnosti, každé nekvalifikovanosti ministrů," uvedl Topolánek.

První muž ODS odmítl, že by svá prohlášení konzultoval s prezidentem Václavem Klausem s poukazem na fakt, že jejich programy se míjejí. V rozhovoru nicméně uvedl, že Klausova role v následujícím období může být významná. "Je samozřejmě mistr okamžiku, mistr šachové partie, a pokud k takové situaci dojde, bude řešit situaci tak, jak přijde," řekl Topolánek.

Související články

Topolánkovy vize v mlze

Cože to chystá ODS za stínovou reformu veřejných financí? Nejdříve probleskly zprávy o jakémsi modrém údělu, kterýžto výraz zase teď stranický šéf Mirek...

Okultní věda

Na filmový festival do Karlových varů Telecom pozval ministra Mlynáře, předsedu ODS Topolánka a místopředsedu lidovců Kasala Philip Morris, ministra práce...

Výběr článků

Načítám