Hlavní obsah

Topolánkovy vize v mlze

Novinky, Lukáš Bek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cože to chystá ODS za stínovou reformu veřejných financí? Nejdříve probleskly zprávy o jakémsi modrém údělu, kterýžto výraz zase teď stranický šéf Mirek Topolánek z mediálního oběhu stáhl a mluví o modré šanci, prý aby to neznělo tak pesimisticky.

Foto: Management správy hradu

Hrad Karlštejn před zahájením akce Hodina Země

Článek

Víme, že se uvnitř připravovaného dárku v modrém balení skrývá rovná plus minus 15procentní daň z příjmu občanů, firem a jednotná také pro sazbu DPH. Lidé z nejnižšími příjmy pak budou od placení daní osvobozeni do určité blíže neurčené hranice. Tak pravila ODS. Topolánek si od počátku své kariéry v postklausovské ODS zakládá na otevřenosti. Jasné nevyhýbavé slovo chlapa zjevně oceňuje i část voličstva, která už Klausovu mnohdy kousavou akademičnost nemohla vystát.

Zdá se však, že ve své dosud neohrožené cestě šéf ODS narazil na první vážný problém. Jak lidem vysvětlit, že ořezávání státních výdajů je pro ně výhodné, a čím masivnější, tím lepší? "Samozřejmě že to znamená určitý daňový výpadek a my ten daňový výpadek za prvé nahradíme zvýšeným ekonomickým růstem a za druhé ho musíme nahradit někde jinde, samozřejmě i úsporami na straně výdajů, ale ne dramatickými," chlácholil posluchače Topolánek v úterý na Frekvenci 1.

Další z vět však zněla jako protimluv: Odboráři podle něj vědí, že "tato reforma, kterou navrhuje vláda, nic neřeší, že to je jenom zpomalení pádu a že když přijde nějaká další vláda, tak bude řešit problémy daleko drastičtějším způsobem". A velmi se kroutil, když měl odpovědět na jasnou otázku, jakou vyhlídku by měli mít v podání ODS učitelé, zdravotníci a jiní zaměstnanci veřejné sféry. "Není možné podle mě souběžně... uchovat zaměstnanost a zvyšovat razantním způsobem platy," víc jindy nebojácný Topolánek neprozradil.

ODS se často zaštituje příkladem Slovenska, kde schválili rovnou daň 19procentní. O druhé straně mince např. v podobě přímých plateb u lékaře už však nemluví. Věří tedy Topolánek na zázraky a myslí si, že ekonomika nastartovaná minimální rovnou daní ze dne na den zalepí všechny rozpočtové díry, nebo jen záměrně mlží? Tomu druhému nasvědčuje další citát předsedy ODS: "My každopádně na podzim chceme opravdu začít vysvětlovat občanům některé naše principy té reformy, dřív to nebude." ODS prostě nechce občanům zvěstovat bolestivou budoucnost, když to může nechat na vládě.

PRÁVO 19. června 2003

Výběr článků

Načítám