Hlavní obsah

Topolánek se pokusí uklidnit nervózní ODS

Právo, Novinky, Lukáš Bek, Jitka Götzová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ačkoli má ODS nejsilnější postavení v obou parlamentních komorách, krajích, městech a na Hradě sedí její čestný předseda, čeká v sobotu jejího šéfa Mirka Topolánka nelehký úkol. Na kongresu musí uklidnit čím dále nervóznější a rozhádanější stranu.

Článek

"Nechali jsme si ukrást pocit vítězství. Kde je naše radost z úspěchu? Kde se bera ta nervozita, hysterie, nihilismus? Nedůvěra?" ptal se Topolánek na sjezdu před rokem a zopakoval úspěchy své strany.

"Kde je ta radost? Tak si, sakra, aspoň zatleskejte!" burcoval spolustraníky. Je otázkou, jak hlasitý potlesk dnes na pražském Žofíně může čekat sám Topolánek.

Preference ODS již několikátý měsíc klesají, v rámci klubu ODS vznikla frakce v čele s "nesmiřitelným" Vlastimilem Tlustým a vládní koalicí otřásají problémy obou menších stran.

Zatímco zelení zatím nemohou najít nového ministra školství, lidovce tíží kauza předsedy Jiřího Čunka, který musel kabinet opustit. Jeho stíhání v korupční kauze je sice ukončeno, návrat do křesla ministra pro místní rozvoj je ale nejistý.

Diskuse o Klausovi i spolupráci s komunisty

ODS se sice shoduje na podpoře Václava Klause v únorové volbě, přesto se i na tomto tématu dokáže nepohodnout. Pražská ODS přijala usnesení, podle něhož padne vláda, pokud Klaus nebude zvolen, což je zjevný šťouchanec do části poslanců a senátorů ODS v čele s Topolánkem, kteří situaci nevidí tak vyhroceně.

Další spor se povede kolem usnesení loňského kongresu zakazujícího předávání kompetencí ČR na úroveň Evropské unie.

Jedním s bodů má být také změna či zrušení usnesení, které na místní úrovni zakazuje spolupráci s KSČM.

Reklama

Související články

Kongres ODS: kritika, urážky i námluvy

Občanští demokraté se na svém sobotním kongresu v Luhačovicích předháněli ve zdrcující kritice současné vlády, v níž nechyběly osobní invektivy a závažná...

ODS možná zruší zákaz koalic s KSČM

Jedním z témat nevolebního kongresu ODS, který proběhne v sobotu v Praze na Žofíně, bude i osud usnesení zakazujícího občanským demokratům utvářet místní...

Výběr článků

Načítám