Hlavní obsah

Topolánek prý zveřejní odposlouchávané telefony

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Předseda ODS Mirek Topolánek chce zveřejnit své telefonní rozhovory odposlouchávané více než týden českou policií. Uvedl to v odpovědi pro Právo. Vyšetřovatelé je měli sledovat kvůli vyjasnění údajného uplácení poslance Zdeňka Kořistky. Hovory monitorovali také Marku Dalíkovi a Janu Večerkovi, obviněným z uplácení. Tvrdí to jejich advokát Stanislav Devátý.

Foto: PČR

Pohřešovaná žena

Článek

Podle Devátého policie sledovala vedle telefonátů i Topolánkovy, Večerkovy a Dalíkovy bankovní účty. Zajímala se i o konto Dalíkovy firmy New Deal Communication.

Dalík a Večerek jsou obviněni z toho, že poslanci US-DEU Zdeňku Kořistkovi v červenci nabídli úplatek ve výši 10 miliónů korun a místo velvyslance v Bulharsku, pokud při hlasování o důvěře nepodpoří kabinet Stanislava Grosse.

Radili se prý o strategii

Topolánek v reakci na Frašův dopis Právu řekl, že se ho věc natolik osobně dotýká, že již bez advokáta neudělá jediný krok. Obsah telefonátů podle svých slov chce zveřejnit.

"Ne v přepisu, ten je cinknutý, ale v té skutečné podobě - a potom se o tom budeme bavit," dodal bez dalšího komentáře Topolánek.

Dalík označil Frašův výklad, že se chtěli s Topolánkem domluvit na strategii obhajoby, za účelovou lež. "My jsme se domlouvali na mediální strategii," řekl Právu.

Policie se podle něj od začátku snažila dělat z Večerka jeho kamaráda, což není pravda, protože je Večerek pouze Kořistkův člověk, uvedl Dalík.

Politici ODS jsou šokováni

"Mě na celé záležitosti zajímá v podstatě jediná věc, jak je možné, že policie uměle namontuje jednoho z nejvyšších ústavních představitelů ČR do případu, aby ho mohla odposlouchávat. Mě zajímají ty odposlechy, jinak ten případ jde mimo mě," dodal Topolánek pro ČTK.

Místopředseda ODS Petr Nečas řekl, že pokud je to pravda, pak je "naprosto šokován a konsternován". "Představte si, co by se dělo ve Spojených státech, kdyby se zjistilo, že Bushova administrativa prověřovala konta a odposlouchávala (Bushova protikandidáta v prezidentských volbách Johna) Kerryho v době předvolební kampaně," prohlásil.

Stejně se vyjádřil i šéf poslanců ODS Vlastimil Tlustý. "A porovnejte to s tím, co se bude odehrávat u nás," řekl a dál to odmítl komentovat.

Stínový ministr vnitra ODS Ivan Langer hovoří o možné ústavní krizi. "Jsem v šoku, neboť pokud by se to potvrdilo, tak by to mohlo znamenat, že v situaci, kdy z policejního spisu unikají informace do médií, tak se můžeme domnívat, že neunikají jenom do médií a v období, které předchází volbám, tedy může mít někdo přístup k rozhovorům nejvyššího vedení nejsilnější opoziční strany."

Podle Langra by tedy někdo mohl znát předvolební strategii ODS a reagovat na ni. "Mohlo by dojít k vážnému porušení svobodné soutěže politických stran a to už je téměř téma, které zavání ústavní krizí," dodal Langer.

Žalobce Fraš odvolán z případu

Krajská státní zástupkyně ale postup policie v kauze zpochybnila a doporučila státnímu zástupci Martinu Frašovi, aby obvinění zrušil pro nedostatek důkazů. Podle ní neměl v ruce nic, kromě tvrzení proti tvrzení. Fraše v pátek odvolal jeho nadřízený Josef Bláha, protože obvinění zrušit odmítl. Naopak tvrdí, že jsou důvody pro obvinění a dokonce i pro vazbu. [celá zpráva]

Bláha řekl, že svému podřízenému nemusí zdůvodňovat, proč mu případ odebral. "Já mu nemám co zdůvodňovat, on ví, že pokyn odmítl, tím pádem to nemůže dále dělat, čili jsem převzal dozor osobně," řekl Bláha. Odmítl spekulace, že nejdříve stál za svým podřízeným Frašem, ale poté, co vše zkonzultoval s Andělovou, změnil názor. "To tak není, samozřejmě. Je to proces, který se vyvíjí, já jsem se musel podrobně seznámit se spisem, s každým slovem," dodal Bláha.

Advokát Devátý je rozhořčen

"Do spisu nás pustili, ale ne k těm zásadním věcem," rozhořčil se Devátý. Stále neví, koho policie odposlouchávala, jaký je obsah monitorovaných hovorů a který soud to povolil. Obhajoba si bude na postup policejního komisaře stěžovat u Frašova nadřízeného Josefa Bláhy. Stížnost se už píše, uvedl Devátý.

Policie obhajobě pouze umožnila přečíst výpisy telekomunikačního provozu, z nichž se zjišťovalo kdo, komu, odkud a kam v kritické době volal. "Jde o výpisy z účtů telefonních čísel Topolánka, Dalíka, Večerka, (Radmily) Ondříškové, (Šárky) Froňkové, Kořistky a jeho nové přítelkyně, nějaké Kárové," sdělil Devátý. "Předpokládám, že u těchto osob, u kterých si vyžádali záznam telekomunikačního provozu, tak že tam byly nařízeny i odposlechy," dodal.

Ze situace je rozladěn o to víc, že dnešní tisk informuje o tom, že policie má k dispozici desítky hodin odposlechů všech hlavních aktérů kauzy, kteří se údajně po telefonu domlouvají, jak nabídku desetimilionového úplatku zatajit. "Pokud je pravda, že policie pouští ven tyto informace a na druhé straně odmítá obhájcům přístup k těmto věcem, je to skandální, to by si nedovolila ani StB," prohlásil Devátý.

Reklama

Výběr článků

Načítám