Hlavní obsah

Topolánek: Pokud vyhraji volby, právo první noci využiji stoprocentně

Právo, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mirek Topolánek stále věří, že ODS může vyhrát parlamentní volby, ač v průzkumech značně ztrácí na ČSSD. Uvedl to v rozhovoru v sobotním Právu, kde hovořil i o sestavování budoucí vlády. Současně kritizoval fakt, že ministr Pecina půjde do voleb za ČSSD. Označil ho za politruka Lidového domu.

Foto: René Volfík, ČTK

Předseda ODS Mirek Topolánek

Článek

Pane předsedo, stále věříte v květnové vítězství ODS ve světle nejnovějších předvolebních prognóz?

Nevěřím prognózám společností, které se zásadně v řádu míjí. Využívám vlastní prognózy, které nejsou zfalšované. Těm věřím. V dané chvíli je to lepší, než jsem očekával. Že existuje spousta rizik a že to nebude jednoduché, to je pravda. Ale že bych nevěřil v naše vítězství nebo se něčeho bál, tak to ne. V roce 2006 jsme měli 40 procent preferenčních hlasů, socialisté 22 procent. Nakonec to dopadlo 36 ku 32 procentům. V tomto smyslu opravdu rozhoduje společenská atmosféra ke dni voleb. A to je v tuto chvíli ještě velká neznámá.

Když tedy věříte ve vítězství a jak jste v minulých rozhovorech pro Právo deklaroval, chcete být opět premiérem, sestavujete si už tým, se kterým chcete opět vstoupit do Strakovy akademie?

Pokud vyhrajeme, tak jsem samozřejmě připraven vládu sestavit. Se zkušeností se sestavováním dvou vlád, které mám za sebou, by tvorba té třetí byla jistě jednodušší. Pokud bych měl jmenovat jednu chybu z minulosti při sestavování kabinetu, tak to nepochybně bylo angažování Vlastimila Tlustého v mé první vládě. Jinak si ale myslím, že zrovna tato vláda byla personálně nejlepší od roku 1989.

Pecina se celou dobu nechová jako politický ministr, ale jako politruk Lidového domu.
Mirek Topolánek

I v druhé vládě jsem musel udělat řadu ústupků, buď koaličním partnerům, nebo i situaci ve straně. A to je něco, co se opakovat nebude. Pokud vyhraji volby, tak právo první noci využiji stoprocentně a nenechám si do toho mluvit. V žádném případě se nenechám vydírat. Budu také chtít, v situaci, ve které jsme, aby ve vládě byli politici s významným odborným životopisem. To jsou hlavní zásady, kterými se budu řídit.

Ovšem vy se můžete dostat do situace, kdy budete sestavovat vládu se silnou TOP 09, lidovci, zelenými a případně Věcmi veřejnými. Myslíte si, že se taková pestrá vláda dá vůbec uřídit?

Je to podstatně horší, než dvoučlenná koalice. Ale mám za sebou zkušenost s koalicí, která byla reálně minimálně pětičlenná. Proti jednolité ODS stála KDU a ČSL, i u zelených byla v určité fázi dvě křídla. Určitě jsem ukázal veřejnosti, ODS i koaličním partnerům, že jsem schopen vést různorodý kolektiv, který má různé zájmy a ideové pozadí. Pokud mi někdo něco nemůže vyčítat, tak je to schopnost řídit vládu. Nicméně debata o sestavování vlády je tři měsíce před volbami předčasná.

Stále platí vaše negativní stanovisko ke kandidatuře ministra vnitra Martina Peciny za ČSSD ve volbách do Sněmovny?

Reagoval jsem na to velmi ostře a udělám to opět. Moje strana dohody a smlouvy vždycky dodržovala. Jedním z principů demokratické společnosti je, že smlouvy se vždy dodržují. Existovala dohoda, že zorganizujeme volby na podzim, kterou Jiří Paroubek porušil, existovala dohoda, že nebudou do Parlamentu za tzv. druhé Fischerovy vlády předkládány věci, které nemají široký konsenzus, kterou porušil opět Jiří Paroubek.

Pokud teď někdo poruší explicitní dohodu, že ministři, které jsme nominovali do Fischerovi vlády, nebudou kandidovat ve volbách do Sněmovny, pak je to nekorektní člověk. Je to prostě lhář a jakákoliv dohoda s ním nemá smysl.

V politice je podání ruky zákon. My určitě nebudeme nominovat do voleb žádného z těch velmi kvalitních ministrů, které jsme nominovali do Fischerovy vlády. I když by mě to mohlo mrzet, smlouvu v tomto smyslu nikdy neporuším. Pokud to udělá Jiří Paroubek, nejsem tomu schopen nijak zabránit. Měl by tomu zabránit pan premiér Fischer. Osobně mi řekl, že mu to vadí, a že je připraven udělat patřičné kroky. Když to neudělá, nemohu ani jeho k něčemu tlačit, je to premiér ČR.

Rozumím tomu správně, že pokud by Pecina za ČSSD ve volbách kandidoval, neměl by podle vás už pokračovat ve funkci ministra?

Jsem o tom hluboce přesvědčen. Pecina se celou dobu nechová jako politický ministr, ale jako politruk Lidového domu. Nechová se jako nezávislý odborník, který byl nominován ČSSD. To neznamená, že vše, co dělá, je špatně. Ale už tím degraduje fakticky jistou míru nezávislosti vlády, staví tím samozřejmě i premiéra do velmi nepříjemného postavení. Všichni by měli vědět, že je to porušení dohody, ten ministr by měl odejít, měli by nominovat někoho jiného.

Celý rozhovor si můžete přečíst v sobotním vydání deníku PRÁVO

Reklama

Výběr článků

Načítám