Hlavní obsah

Topolánek kvůli korupční aféře vypovídal na policii

Právo, ČTK,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Necelou hodinu ve čtvrtek vypovídal na policii předseda ODS Mirek Topolánek v případu údajné politické korupce, z níž zástupce nejsilnější opoziční strany obvinil poslanec vládní Unie svobody-DEU Zdeněk Kořistka.

Foto: Jiří Smutný

Venkovní bobří areál

Článek

"Dnes ráno jsem podával vysvětlení, trvalo to ani ne celou hodinu. Řekl jsem to, co o tom vím, což mnoho není, a tím to pro mě celé skončilo," řekl Topolánek ČTK. Zatímco Kořistka tvrdí, že mu lidé vyslaní Topolánkem nabízeli deset miliónů za to, když nepodpoří vládu, občanští demokraté i aktéři schůzky to popírají a chtějí se bránit i u soudu.

Předseda ODS vyslal za Kořistkou svého tajemníka Marka Dalíka. Topolánek podle svých slov zvažoval výměnu svého týmu. Tvrdil také, že sám Dalík zvažuje odchod z jeho služeb, neboť ho kauza "nesmírně poškozuje". Dalík však vzápětí na dotaz Práva, zda míní dál spolupracovat s Topolánkem, prostřednictvím SMS odepsal: "Ano." Na další spolupráci má zájem i Topolánek, který ve čtvrtek ČTK řekl: "Myslím, že člověk nemá dělat unáhlená rozhodnutí. Nemám důvod mu nevěřit."

Bojí se o křeslo šéfa ODS

Kariéra Mirka Topolánka v nejvyšších politických patrech by mohla vzít v příštích měsících za své. Ve středu totiž poprvé připustil i možnost, že na podzimním kongresu neobhájí funkci šéfa ODS, neboť by jeho vyhlídky mohlo zhatit podezření z korupční aféry. Topolánek se sice označil za urputného bojovníka, který se bude srdnatě bránit, ale v BBC řekl: "Měl jsem vždycky dobrou pověst, všichni o mně věděli, že u mne velmi tvrdě narazí. Tato pověst je ohrožena."

"Mají mě za idiota"

Předseda uvedl, že v kauze údajného pokusu uplatit poslance Zdeňka Kořistku z US-DEU sice figuruje nepřímo, ale musí se zabývat i tím, zda aféra poškodí ODS.

"Budu se muset zamyslit, jak přesvědčit veřejnost, i tu vnitrostranickou, že jsem neudělal chybu, že se mnou mohou počítat. Jsem samozřejmě připraven nést i osobní důsledky," připustil.

Na otázku, jestli tím myslí i to, že by neobhajoval post šéfa ODS, Topolánek odpověděl: "Takhle jsem to úplně nemyslel. Vždycky říkám - budu kandidovat v situaci, kdy budu ODS přinášet bonus, kdy budu sjednotitelem ODS, člověkem, který tomu dává nový směr a novou dynamiku. A pokud tomu tak nebude, tak je to docela možné."

Podle Topolánka si většina lidí nemyslí, že měl na kauze nějaký podíl, ale dodal: "Ten zbytek si myslí, že jsem idiot, protože jsem způsobil ODS velké těžkosti."

Tlustý a Nečas: kauza ODS vadí

Tak například šéf poslanecké frakce ODS Vlastimil Tlustý a Topolánkův konkurent tvrdí, že případ poškozuje celou jejich stranu. "To je přesně případ, kdy není vítězů. Jsou jenom více a méně poražení," řekl včera Právu. O funkci předsedy nechtěl mluvit. "Kandidování neplánuji," informoval.

Místopředseda ODS Petr Nečas si nemyslí, že by aféra mohla otřást Topolánkovou pozicí na kongresu. "Ale že to neprospívá, je zjevné," odpověděl na otázku Práva.

Připustil zároveň, že se předseda dopustil nešikovností. Míní však: "Každý, kdo má rozum, ví, že z této kauzy vařit něco většího je laciné a hloupé." Na dotaz, zda by případně sám kandidoval na nejvyšší stranickou funkci, uvedl šalamounsky: "Jsem hluboce přesvědčen, že ODS má stát za institucí předsedy."

Podzim bude pro Topolánka v jeho kariéře rozhodující. Skončí mu totiž senátorský mandát, a kdyby vypadl i z vedení ODS, rázem by se, třeba na čas, ocitl v předčasném politickém důchodu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám