Hlavní obsah

TOP 09 posílá do boje o Senát starostu obce, v níž vraždil dětský deviant

Právo, dan, fia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kmetiněves
Aktualizováno

Starosta středočeské obce Kmetiněves Luděk Kvapil (TOP 09) se bude na Kladensku ucházet o senátorské křeslo uvolněné po úmrtí Jiřího Dienstbiera. Jeho kandidaturu v úterý schválilo předsednictvo TOP 09. Kvapil proslul jako autor tzv. Kmetiněvské výzvy, podle které by měli být dětští pachatelé brutálních vražd doživotně pod dohledem úřadů.

Foto: Petr Horník, Právo

Starosta Kmetiněvsi Luděk Kvapil

Článek

Kvapilovu kandidaturu Právu potvrdila předsedkyně středočeské TOP 09 Helena Langšádlová.

Kvapil se výzvou snažil iniciovat legislativní změny, podle nichž by se tito lidé nemohli volně pohybovat. Pod peticí se sešlo asi půl miliónu podpisů. Kvapil o změnách mluvil s tehdejší ministryní spravedlnosti Danielou Kolářovou a dalšími politiky. Po volbách ale zájem o jeho snahy zmizel.

Kvapila k výzvě adresované ministerstvu spravedlnosti přiměl případ, který se v Kmetiněvsi odehrál na Nový rok 2004, kdy tehdy 14letý Robin brutálně zavraždil a zneužil třináctiletou Barboru. Podle stávajícího zákona byl umístěn do výchovného ústavu a vloni byl po dosažení plnoletosti propuštěn na svobodu.

Mladík byl ve výchovném ústavu v Praze. Měl by dál brát léky a docházet na kontroly. Podle ředitele ústavu  Klíčov v Praze Patrika Matoušů mladík není nebezpečný. V ústavu si pobyt sám prodloužil, hledal si bydlení a práci.

Znalecké posudky ale u něj potvrdily rozsáhlou duševní a sexuální poruchu. Protože čin spáchal jako mladistvý, má čistý trestní rejstřík.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám