Hlavní obsah

Vraždící deviant z Kmetiněvsi mohl být včas zastaven

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Čtrnáctiletý vrah, který na Nový rok zabil v Kmetiněvsi na Kladensku o rok mladší spolužačku Barboru Němečkovou, měl problémy ve vztahu k dívkám již v minulosti. Rodiče ani pedagogové však podle všeho signálům naznačujícím chlapcovu nebezpečnou sexuální deviaci nevěnovali dostatečnou pozornost nebo neměli dostatečné vědomosti, aby je správně vyhodnotili.

Foto: archiv MJVM

Děti poznají při programu starobylou obchodní spojnici Hedvábnou cestu.

Článek

Podle informací Práva dokonce několik měsíců před vraždou sexuálně obtěžoval spolužačku, která musela být posléze přeřazena do jiné třídy. "Její maminka si na klukovo chování stěžovala ve škole a odmítla, aby s ním dcera chodila do jedné třídy základní školy ve Velvarech, kterou mladý vrah i jeho pozdější oběť navštěvovali," potvrdil Právu dobře informovaný zdroj. Ředitelka školy Marie Bednaříková odmítla tento konflikt komentovat.

"Je pravda, že určité znaky odlišného vývoje u tohoto hocha byly patrné už předtím. Určitě tam byl důvod, aby byl poslán na specializované vyšetření, které by jeho nebezpečnost odhalilo," je přesvědčen vedoucí lékař sexuologického oddělení Psychiatrické léčebny v Bohnicích Slavoj Brichcín, který v současné době nezletilého vraha léčí. Kromě zvýšené agresivity se přitom podle něj u chlapce projevovaly zejména závažné problémy v komunikaci s příslušnicemi opačného pohlaví.

"Se svou sexualitou si absolutně nevěděl rady," domnívá se Brichcín s tím, že se na tom částečně podepsala i nulová sexuální výchova. "Ten kluk o sexu neslyšel jediné slovo, a to ani doma, ani ve škole." řekl Právu Brichcín. "I tak si ale uvědomoval, že jeho sexuální fantazie není obvyklá, bohužel se s ní ale nedokázal nikomu svěřit," uvedl lékař. "Jeho představy jsou přitom něco jako odjištěná výbušnina," dodal Brichcín.

Deviaci neprozradilo ani vyšetření

Chlapcovu nebezpečnou úchylku neodhalilo ani vyšetření v pedagogicko-psychologické poradně, kterému se několikanásobný propadlík podrobil kvůli poruchám učení letos na jaře, tedy až po spáchání vraždy. "I kdyby však vyšetření absolvoval ještě předtím, nevinil bych psychology, kdyby na jeho deviaci nepřišli," řekl Brichcín s tím, že by museli mít od chlapcova okolí zprávy, na co se mají při vyšetření zaměřit.

Čtrnáctiletý vrah však už v té době trpěl značnými výčitkami svědomí. Přes naznačené nedostatky v sexuální výchově psychiatr Brichcín tvrdí: "Byl si vědom toho, že smrt k sexu nepatří. Dokonce si celou dobu vyšetřování přál, aby byl dopaden. Když policisté brali vzorek slin na analýzu DNA jeho dědečkovi, hlásil se tenkrát, že ho chce dát taky," řekl Právu.

Zároveň dodal, že v současné době chlapec s lékaři na uzavřeném sexuologickém oddělení plně spolupracuje. "Dáváme mu léky a budeme se ho snažit přesvědčit, aby se po dosažení plnoletosti nechal kastrovat," uvedl Brichcín s tím, že pokud by tuto operaci odmítl a přestal by brát předepsané léky, mohl by se stát pro společnost opět velmi nebezpečný.

Reklama

Související témata:

Související články

U Velvar zavražděna 13letá dívka

Teprve třináctiletá dívka se na Nový rok stala obětí neznámého vraha. Tělo nalezli mezi obcemi Kmetiněves a Hospozín nedaleko Velvar kolem 23. hodiny obyvatelé...

Výběr článků

Načítám