Hlavní obsah

TOP 09 nebude chodit na jednání vlády, požaduje odchod Bátory či Dobeše

• Aktualizováno
Právo, Novinky, Jiří Vavroň

Ministři za TOP 09 ve středu opustili na protest zasedání vlády a na jednání kabinetu nebudou chodit až do doby, než se ministr školství Josef Dobeš (VV) zbaví personálního šéfa svého úřadu Ladislava Bátory a dá najevo, že podobné chování není přípustné, nebo sám opustí vládu. Bátora podle TOP 09 urazil jejího předsedu a ministra zahraničí Karla Schwarzenberga.

Foto: Novinky

Ředitel personálního odboru ministerstva školství Ladislav Bátora a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg

Článek

TOP 09 má ve vládě vicepremiéra a ministra zahraničí Karla Schwarzenberga, ministra financí Miroslava Kalouska, ministra zdravotnictví Leoše Hegera a ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka. Za TOP 09 je ve vládě i nestraník ministr kultury Jiří Besser.  Bez jejich účasti postrádají schůze vlády smysl.

"Za situace, kdy pan ministr Dobeš poskytuje politickou ochranu státnímu úředníkovi, který veřejně uráží prvního místopředsedu vlády, nebudou ministři za TOP 09 na veřejnosti předstírat, že pan ministr Dobeš je jejich kolega," uvedli ministři TOP 09.

Kalousek zdůraznil, že v tomto sporu "nejde o svobodu slova, ale o úroveň státní správy". Ministry podpořil i poslanecký klub strany.

Šéf personálního odboru ministerstva školství napsal na svých facebookových stránkách text, ve kterém se hrubě dotkl prvního místopředsedy vlády, ministra zahraničí a předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga, když uvedl: "Chudáček starej, to se mu to bezostyšně prská, když ho minimálně ze tří důvodů nemohu vyzvat na souboj." [celá zpráva]

Foto: Petr Horník, Právo

Zleva Jaromír Drábek, Miroslav Kalousek, Jiří Besser, Petr Gazdík a Leoš Heger.

Text se dotkl představitelů TOP 09. Místopředseda strany Miroslav Kalousek v pondělí a v úterý jednal s ministrem školství Josefem Dobešem (VV) a požadoval jeho reakci na Bátorovo vystoupení. Bátorova slova označil za nehorázný čin státního úředníka a  nevybíravý útok na předního českého politika. Svoji žádost opakoval i za přítomnosti předsedy vlády Petra Nečase. Státní úředník podle představitelů TOP 09 nemůže urážet vrcholného politika TOP 09. "Takové jednání nemůžeme tolerovat," řekl Právu Kalousek.

Podle Dobeše je Bátora  profesionál a má právo na svobodu názoru. Odmítl Bátoru postihnout. [celá zpráva]

Peake: omluva je na místě

Vicepremiérka za Věci veřejné Karolina Peake odchod ministrů kritizovala. Vláda podle ní i poté dál jedná. "Ministru Kalouskovi se asi zdá, že v koalici už je příliš dlouho klid a nebezpečně dělná atmosféra," sdělila.

Doplnila ale, že je na místě omluva Karlu Schwarzenbergovi za výroky Ladislava Bátory.

Méně pochopení pro postoj TOP 09 vyjádřil místopředseda VV Tomáš Jarolím. "Jsem překvapen, že hloupoučká prohlášení pana Bátory tak popudila pana ministra Kalouska, ministra, který zaměstnává odsouzeného a trestaného za daňový delikt Radka Šnábla a usilovně hájil kontroverzního Martina Bartáka, proto mu jeho rozhořčení příliš nevěřím," uvedl Jarolím. Ocenil naopak postoj premiéra, který kvůli "žabomyším sporům" nepřerušil jednání vlády.

Národovec kontra rasista a poloviční fašista

Bátora, který v roce 2006 kandidoval za nacionalistickou Národní stranu, se v posledních dnech zapojil do rozpoutáním polemiky ohledně záštity pražského primátora Bohuslava Svobody (ODS) festivalu Prague Pride.

Bátora následně adresoval jak primátorovi, tak americkému velvyslanci Normanu Eisenovi dopis, v němž je vyzval, aby od podpory festivalu upustili. Kalousek Bátoru označil za rasistu, expremiér Miloš Zeman za "polovičního fašistu". [celá zpráva]

Premiér Nečas zdůraznil, že státní úředník se nesmí chovat jako politický aktivista. [celá zpráva]

Anketa

Myslíte si, že by měl Ladislav Bátora odejít ze státní správy?
Ano
31,9 %
Ne
68,1 %
Celkem hlasovalo 12157 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám