Hlavní obsah

TOP 09 bude bojovat proti korupci zveřejňováním smluv svých ministerstev

Právo, dan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Průlomem v boji proti klientelismu a korupci ve státních úřadech, obcích, krajích i v polostátních firmách by mohl být nový zákon o povinném zveřejňování smluv.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Josef Cogan, Jan Farský a Leoš Heger (zleva).

Článek

Zákon připravil poslanec TOP 09 Jan Farský. Dříve než bude zákon přijat parlamentem, rozhodly se zveřejňovat veškeré své smlouvy ministerstva vedené ministry z TOP 09 - ministerstvo financí, zdravotnictví, práce a sociálních věcí,  zahraničí a kultury. Do svých smluv nechá nahlížet i Ředitelství silnic a dálnic, které vede nově David Čermák z TOP 09.

"Dokud nebude smlouva zveřejněna, tak nebude platná, a to včetně všech dodatků týkající se úhrad," řekl na tiskové konferenci ministr zdravotnictví Leoš Heger. Dodal, že budou zveřejňovat všechny smlouvy, které mají s pojišťovnami i s poskytovateli péče.

Farský se inspiroval na Slovensku, kde registr již rok funguje a prý ušetřil okolo 20 procent nákladů. V Česku se ročně na veřejné zakázky vynaloží 180 miliard korun. Úspory by tak mohly dosáhnout desítek miliard ročně.

Zákon Farský připravoval společně s vicepremiérkou Karolínou Peake, ale jasnou podporu celé koalice nemá. Dá se očekávat, že registr smluv se nebude líbit hlavně polostátním firmám, jako je ČEZ. "Očekávám odpor politiků, kteří nebudou chtít, aby jim bylo vidět pod ruce, i úředníků, kteří si již vypěstovali svá území," řekl Farský. Dodal, že přesto očekává, že jednoduchý a jednoznačný zákon nakonec získá podporu.

Pokud zákon projde, měl by úřad vlády zprovoznit internetovou stránku - registrsmluv.cz - a na ní by měly všechny složky zveřejňovat své smlouvy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám