Hlavní obsah

TOP 09 a piráti podali stížnost na Krnáčovou

Praha

Opoziční zastupitelé za piráty odeslali v pondělí stížnost k ministerstvu vnitra na pražskou primátorku Adrianu Krnáčovou (ANO) kvůli tomu, že nesvolala mimořádné jednání zastupitelstva. Večer se k nim připojil i opoziční klub TOP 09. Sdělili to předsedové zastupitelských klubů Václav Novotný (TOP 09) a Jakub Michálek (piráti). Krnáčová pochybení odmítá.

Foto: Milan Malíček, Právo

Primátorka Adriana Krnáčová (ANO)

Článek

Primátorka podle opozičních zastupitelů porušila zákon o hlavním městě Praze, když na žádost opozice nesvolala mimořádné jednání zastupitelstva.

Pod žádost o svolání mimořádného jednání se na konci srpna kromě TOP 09 a pirátů podepsali i zastupitelé opoziční ODS. Žádali projednání aktuálních témat.

Primátorka jejich postup odsoudila. Prý chtějí zbytečně utrácet veřejné prostředky. Všechny kluby následně písemně vyzvala, aby od žádosti ustoupily. A členové ODS ji vyslyšeli.

V pátek, kdy měla primátorka podle zákona vyhlásit termín zastupitelstva, podpisy stáhli. Primátorka se na tom na večerní schůzce dohodla s předsedkyní klubu ODS Alexandrou Udženijou.

Krnáčová za to ODS slíbila, že na program řádné schůze 15. září zařadí dostavbu Pražského okruhu a kartu na MHD Lítačka.

„Svévolné jednání”

TOP 09 a piráti označili dohodu primátorky a předsedkyně klubu ODS za podvod. Na svolání mimořádného jednání trvají. Podle Novotného jednala Udženija svévolně.

"Svůj podpis může stáhnout pouze každý osobně. Udženija neměla plné moci zastupitelů," tvrdí. S tím ale předsedkyně klubu ODS nesouhlasí.

"Se všemi členy klubu jsem mluvila a všichni stažení podpisu odsouhlasili," řekla v pondělí ČTK. "Nejde přece o to, zda se jednotlivé body projednají na řádné nebo mimořádné schůzi, jde o to, aby se vůbec projednaly," doplnila. Doporučila kolegům z opozice, aby následovali jejího příkladu a pokusili se s primátorkou dohodnout.

Primátorka hrubě porušila zákon o hlavním městě Praze
Václav Novotný, předseda zastupitelského klubu TOP 09

Takový postup ale TOP 09 i piráti odmítají. "Primátorka hrubě porušila zákon o hlavním městě Praze, obrátíme se kvůli tomu na ministerstvo vnitra," řekl Novotný. "Požadujeme, aby primátorka zásadní věci řešila transparentně na zastupitelstvu, ne s paní Udženijou na kafi," řekl Michálek.

"Postupovali jsme správně a v souladu s jednacím řádem. Zastupitelský klub ODS své podpisy odvolal, takže celá záležitost ztratila význam," reagovala v pondělí  primátorka.

Je to jen další pokus jak se zviditelnit před volbami
Adriana Krnáčová (ANO), primátorka

"Je to jen další pokus jak se zviditelnit před volbami a utratit peníze za svolání mimořádného zastupitelstva, které by řádnému předcházelo jen o pár dnů," doplnila.

V Praze vládne koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice (SZ, KDU-ČSL a STAN), která má v 65členném zastupitelstvu většinu 34 hlasů. Strany koalice mají 33 hlasů, ale ke klubu ČSSD se přidala zastupitelka Monika Krobová Hášová, která původně kandidovala za TOP 09.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám