Hlavní obsah

To nepamatuji za 30 let praxe, říká lékařka k nedostatku léků proti horečce dětí. Doporučuje alespoň zábaly

Právo, zr

Zatímco Česko sužuje příval respiračních onemocnění, mnoho rodičů se v lékárnách marně dožaduje obvyklých léků proti horečce dětí. Některé lékárny je nemají ve formě sirupů ani čípků. Předsedkyně Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost Ilona Hülleová Novinkám popsala, že podobnou situaci za svou 30letou praxi nepamatuje. U dětí, pro něž rodiče neseženou léky, radí alespoň zábaly a dostatek tekutin.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

V úterý se pro děti nedal sehnat ani přes e-shopy větších lékáren panadol, nurofen ani ibalgin. Některé lékárny ještě doprodávají léky ze skladů, rodiče je ale musí obvolat nebo oběhat.

Hülleová rodičům malých pacientů radí, aby se nejdřív pokusili léky sehnat. „Některé lékárny mají ještě zbytky léků. Pokud je neseženou, tak doporučuji dětem, které to již dokážou spolknout, čtvrt tablety nebo půl tablety léku pro dospělé. Některé lékárny také dokážou vyrobit čípky,“ řekla Novinkám.

„Když není vůbec nic, tak nezbývá než vlažná sprcha, zábaly, dostatek tekutin. Je to velmi složité. Takovou dobu já nepamatuji za svých 30 let praxe,“ dodala.

Lékaři se zároveň potýkají s návalem pacientů kvůli respiračním nemocem. „Je to špatné. Čekárny jsou přeplněné. Děti přicházejí s vysokými horečkami až 40 stupňů, které trvají několik dnů. Špatně se to sráží i s léky na teplotu. Je to problém,“ popsala Novinkám Hülleová.

Sirup Nurofen pro děti nebude až do března

Domácí

Nemocnice by však měla zůstat až krajním řešením. „Až pokud dítě nepřijímá tekutiny, je apatické nebo se objeví křeče z horečky. Jinak dávat pít, když děti zvrací, tak po lžičkách, opakovat vlažné sprchy, zábaly. Pak obvykle horečky klesnou. Ale infekce má nějaký průběh a je potřeba se dítěti věnovat a sledovat ho,“ poradila předsedkyně dětských lékařů.

Rodiče nemocných dětí, kteří objíždět lékárny nemohou, se často po lécích poptávají alespoň po sousedech nebo prostřednictvím sociálních sítí. Léky se tak shání i ve facebookových skupinách. Někteří lidé z pohraničí se prý dokonce pro léky vydali i k sousedům.

Jiří z Hodonína na Facebooku popsal, že sirup Nurofen ulovil na Slovensku, paní Kristýna se pro čípky zase chystá do Polska.

Léky mají vyšší spotřebu

Prezident České lékárnické komory Aleš Krebs potvrdil, že léků proti horečce dětí je v Česku akutní nedostatek. „Někde se daří některé léky připravit, pokud je k dispozici surovina. Situace není dobrá a zejména přípravků pro děti je na trhu málo, je jich nedostatek. Je nutné shánět základní látky paracetamol a ibuprofen. Nejsou přímo nahraditelné,“ dodal Krebs.

Státní ústav pro kontrolu léčiv přitom často ani výpadek některých medikamentů nemusí evidovat. „Jedna věc je, co je hlášeno jako výpadek na SÚKL, a druhá, co vnímáme jako výpadek my a pacienti. Výrobce má povinnost hlásit přerušení výroby a ukončení výroby. Ale druhá věc je, když se zvýší spotřeba léků v danou chvíli, ale není s tím počítáno dopředu, protože v předchozích letech nebyla ta spotřeba tak vysoká. Výrobce tak nic hlásit nemusí, ale přípravku je na trhu nedostatek a my to vnímáme jako výpadek,“ dodal Krebs.

Česko je na prahu epidemie respiračních infekcí

Domácí

I poté, co je lék na český trh dodán, trvá poměrně dlouho, než se rovnoměrně rozdělí. „Situace je nepříjemná. Jsme na začátku období akutních respiračních onemocnění a léky budou mít vyšší spotřebu než například v létě,“ dodal.

Podle Krebse by měli nedostatek léků vysvětlit především výrobci a dovozci.

Sirup Nurofen pro děti nebude podle informací Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) dostupný do poloviny března 2023. Výrobce Reckitt Benckiser lékovému ústavu oznámil, že důvodem výpadku jsou „výrobní důvody“.

SÚKL eviduje také výpadek panadolu pro děti kvůli výrobním, obchodním a marketingovým důvodům. Lék je podle ústavu obtížně nahraditelný, lze jej však individuálně připravit. Dodávky Panadolu Baby mají být obnoveny asi 10. ledna.

Lékaře přitom zaměstnávají respirační nemoci dětí i dospělých víc než dřív. Země se momentálně nachází na hranici epidemie, konstatoval Státní zdravotní ústav (SZÚ). Na vzestupu je zejména chřipka.

Lékárníci chtějí vydávat léky na předpis i bez receptu

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám