Hlavní obsah

To nelze obhájit. NSS potvrdil Klatovům pokutu za šrouby ve stromech kvůli atrakci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Klatovy

Nejvyšší správní soud (NSS) potvrdil Klatovům stotisícovou pokutu za poškození stromů v tamějším parku. Městem objednaná firma v Mercandinových sadech totiž při budování lanového centra navrtala šrouby do kmenů jedenácti vzrostlých stromů – dubů, jasanů, javorů a lípy.

Foto: Česká inspekce životního prostředí

Poškozené stromy v klatovském parku

Článek

„S rozhodnutím jsme se seznámili a respektujeme ho. Záležitost tím pro nás končí,“ sdělil klatovský místostarosta Václav Chroust (ODS). Doplnil, že sankci už dávno zaplatili.

Věc se táhne od roku 2018. Tehdy městu uložila Česká inspekce životního prostředí pokutu podle zákona o ochraně přírody a krajiny. Kontrola přímo na místě zjistila, že společnost navrtala do každého kmenu šestnáct otvorů o velikosti a hloubce pět centimetrů, aby pak pomocí šroubů uchytila takzvané domky na stromech.

„V jednom případě šlo ještě o sadu otvorů při nevydařeném pokusu o ukotvení plošiny,“ napsali inspektoři do zprávy.

Lesy ČR pokácely u Krnova 300 let starý dub, revírník udělal chybu

Krimi

Klatovy se proti sankci ohradily, věc se posléze dostala až k Městskému soudu v Praze. Podle něj instalace stromy poškodila, narušení kmenů může ovlivnit jejich další vývoj i vitalitu. Uvedl také, že se snížila původní společenská funkce dřevin, protože byla redukována pouze na zábavní atrakci.

Foto: Česká inspekce životního prostředí

Poškozené stromy v klatovském parku

Město neuspělo s kasační stížností, teď ani u Nejvyššího správního soudu. „Stěžovatelův argument o větší atraktivitě parku a zvýšení jeho návštěvnosti může jen stěží obhájit popsané zásahy do kmenů zdravých stromů, které navíc bylo možné provést s využitím jiných, šetrnějších technologií,“ stojí v posledním rozsudku NSS.

Foto: Česká inspekce životního prostředí

Poškozené stromy v klatovském parku

Ten dále konstatoval, že poškození dřevin může vést k infekci nebo nevratným možným zlomům v místě necitlivých zásahů. Rovněž poukázal na to, že stromy ovlivňují životní prostředí člověka, přispívají ke snížení prašnosti, tlumení hluku či zlepšování mikroklimatu. Podle soudu je neopomenutelná též estetická funkce, kdy dřeviny působí na ráz krajiny i města.

Bohumín má problém s bobrem. Kácí stromy za aquacentrem

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám