Hlavní obsah

Bohumín má problém s bobrem. Kácí stromy za aquacentrem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bohumín

Nečekaný tvor se zabydlel v sousedství aquacentra v Bohumíně na Karvinsku a páchá tu škody. Pracovníkům volnočasového areálu Bospor začalo být divné, že přímo za budovou mizí z remízku stromy. Zjistili, že se zde zabydlel bobr evropský.

Foto: MÚ Bohumín

Bobr ničí stromy.

Článek

Podle mluvčí bohumínské radnice Jany Končítkové je bobr až moc pracovitý. Správcům vodního světa proto dělá bobrovo budování hrází starosti. Obávají se, aby se hlodavec nespletl a neposlal některý ze stromů k zemi špatným směrem.

„Bobr se pohybuje v těsné blízkosti naší budovy i přilehlého parkoviště. Byli bychom neradi, kdyby padající strom někomu poničil vůz, případně nám způsobil škody na objektu,“ vysvětlil šéf městské společnosti Bospor Jan Resler.

Případ příliš aktivního živočicha se proto dostal k odborníkům na životní prostředí. „Ve stružce, která protéká za bazénem, má bobr ideální podmínky. První terénní průzkum naznačuje, že jde o mladého, silného jedince. Ti mohou vážit až třicet kilogramů. Vybírá si měkké listnáče, ale nebojí se ani těch tvrdších. Zaznamenali jsme okusy i na dubech a javorech,“ popsal Rostislav Palán z odboru životního prostředí a služeb bohumínské radnice.

Pomůže Povodí Odry

Kdysi téměř vyhubený hlodavec může být relativně v klidu. V Česku nemá přirozeného predátora a nebezpečným mu kvůli platné legislativně nemůže být ani člověk. Bobr evropský je totiž chráněný.

Foto: Envato Elements

Bobr evropský

Správce vodního toku, kterým je Povodí Odry, má proto svázané ruce. A jako by to bohumínský jedinec tušil, od budovy aquacentra se nehodlá jen tak vzdálit. „Podle charakteru území a dosud odvedené práce lze usuzovat, že se mu v sousedství bazénu líbí. Už si vybudoval hráze, aby zvýšil hladinu toku a snadněji se dostal k potravě,“ doplnil Palán.

Povodí Odry přislíbilo městu pomoc v podobě operativního odstranění zničených dřevin. „V současné době také vyřizujeme povolení krajského úřadu k odstraňování bobřích hrází,“ uvedli zástupci státního podniku s tím, že šetrná likvidace může s ohledem na rozmnožování hlodavce proběhnout nejdříve na začátku jara.

Bobrům se na Bohumínsku daří zejména v hraničních meandrech Odry a také podél řeky Olše. Zanechávají jednoznačně rozpoznatelné stopy v podobě typických okusů stromů.

Bobří maso je jedlé, lze z něj udělat i klobásu

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám