Hlavní obsah

Tlustý ve svých plánech slibuje zvýšení příjmů všem

Novinky, ora

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Tlustá peněženka, jeden z nápadů šéfa poslanců a stínového ministra financí ODS Vlastimila Tlustého, je k dispozici zvídavcům na internetu. Tlustý ve svých plánech slibuje zvýšení příjmů všem. S jeho názory ostře polemizoval ministr financí a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka, jenž Tlustého nazval "daňovým Mičurinem". Podle ČSSD jsou plány ODS určené jenom pro bohaté.

Článek

Tlustý připravil změny v daňovém systému, které zvýhodňují především skupiny s vyššími příjmy. Tlustý se snažil, aby větší bonusy získaly manželské páry, a ti, kteří mají dvě až tři děti. Méně štědrá je peněženka poslance Tlustého pro svobodné, přesto i těm slibuje více peněz, které by měli ušetřit na daních. Podmínkou je samozřejmě úspěch občanských demokratů ve volbách.

Pokud má nyní ženatý muž se dvěma dětmi hrubý příjem 15 tisíc korun, podle Tlustého by si měl po uskutečnění reforem ODS vydělat až o 5117 korun navíc. Pokud však muž se stejnými závazky vydělává 20 tisíc korun, měl by si prý polepšit o 5829 korun. Češi s nadprůměrným platem by myšlenku Tlustého kvitovali nejvíce. Pokud jste ženatý muž a máte dvě děti, expert na finance ODS by vám přidal až 6659 korun.

Obdobně to samozřejmě má platit pro ženy.

O kolik korun si údajně lidé polepší podle Tlustého
současná hrubá mzdasvobodný/ámanžel/ka, 0 dítěmanžel/ka, 1 dítěmanžel/ka, 2 děti
15 tisíc1786461448175117
20 tisíc1713454049435829
30 tisíc2027481654266659
Zdroj:www.tlusty.cz

Tlustý slibuje zvýšení mezd i pro jedince, kteří do manželství ještě nevstoupili. Ne však už kolem pěti tisíc, avšak okolo dvou tisíc korun. Tlustý operuje ve svých propočtech s termínem skutečný čistý příjem, který přepočítává i náklady domácností po zavedení rovné daně. Ministr financí Sobotka (ČSSD) však tvrdí, že některé spotřební zboží má sníženou pětiprocentní sazbu daňe z přidané hodnoty, domácnosti by tedy podle něj spíše na rovné dani ODS prodělaly.

Tlustý narazil i v ODS

Tlustý reagoval, že je ochoten zařídit, aby na některé zboží byla zavedena nulová daň. Originální šéf poslanců ODS se v poslední době stává černou ovcí uvnitř ODS, kritizoval totiž vedení předvolební kampaně strany.

Tlustého se nejvíce dotklo, že ODS zatím nevytiskla dostatek jeho papírových koleček, s jejichž pomocí chtěl vysvětlit své ekonomické plány. Šéf Senátu Přemysl Sobotka (ODS) si na rozdíl od Tlustého nemyslí, že by bylo nutné vést "žhavou kampaň" už nyní, spíše až těsně před volbami. O Tlustém se tak domnívá, že "tahá kočku za ocas".

Anketa

Souhlasíte s nápady Vlastimila Tlustého (ODS), které by měly přinést zvýšení příjmů?
ano
33,2 %
ne
66,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1853 čtenářů.

Reklama

Související články

Tlustý vymýšlí univerzální sociální dávku

Po nápadu občanských demokratů zavést v Česku rovnou patnáctiprocentní daň a také rovný důchod ve výši dvaceti procent průměrné mzdy přichází nyní stínový...

ODS chce rovnou dávku pro všechny

Kromě známé rovné daně a rovného důchodu přišel na víkendovém kongresu ODS stínový ministr financí Vlastimil Tlustý s dalším návrhem. Jmenuje se státem...

Výběr článků

Načítám