Hlavní obsah

Tlak na odstoupení Grosse sílí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Tlak na premiéra Stanislava Grosse (ČSSD), aby odstoupil z čela vlády, sílí. Pod otevřený dopis žádající demisi se podepsalo přes šest desítek pedagogů z Českého vysokého učení technického v Praze (ČVUT), Univerzity Karlovy a pracovníků výzkumných ústavů Akademie věd. Jsou mezi nimi profesoři, docenti, ale i někteří děkani a prorektoři.

Článek

Ve středu o tom informoval jeden z iniciátorů dopisu Ladislav Hlavatý z ČVUT. Jména signatářů ale zveřejnit nechtěl, stejně jako obsah dopisu. Pedagogové chtějí dopis premiérovi předat ve čtvrtek ve Sněmovně, kam by měl přijít kvůli interpelacím.

"Otevřený dopis není iniciativou škol, ale jednotlivců, kteří se dohodli, že mají stejný názor," uvedl Hlavatý. Podnět k jeho vzniku daly nejasnosti kolem majetku rodiny premiéra Grosse. "Bylo to vyvrcholení celkového rozčarování z postojů nebo spíš nepostojů premiéra," dodal.

Vysokoškolští pedagogové se připojili k řadě těch, kteří žádají rezignaci premiéra. Odchod předsedy vlády chce opozice a koaliční partneři ČSSD, lidovci.

Před sídlem vlády se konají pravidelné demonstrace za jeho odstoupení, účastní se jich kolem 200 lidí. Na různých místech hlavního města se v těchto dnech objevilo také několik desítek velkoplošných billboardů s portréty Grossových odpůrců a heslem "Stydím se za svého premiéra". [celá zpráva]

Gross ztratil podporu v pražské soc. dem.

Ačkoli pražská krajská konference ČSSD v lednu nominovala premiéra Stanislava Grosse na předsedu strany, delegáti sjezdu za hlavní město, kterých je asi padesát, už jasný postoj nemají. Ukázalo se to v pondělí při orientačním hlasování.

"Pro Grosse bylo asi 13 hlasů, pro Škromacha asi 16 a zbytek, tedy většina, ani pro jednoho," sdělil Právu jeden z delegátů. Ti podporují především své kandidáty na místopředsedy -ministryni školství Petru Buzkovou a poslance Jana Kavana.

Delegáti ústecké krajské organizace ČSSD prý budou v tajné volbě hlasovat pro Grosse. Předseda ústecké krajské sociální demokracie Petr Benda novinářům řekl, že se na tom usnesla nejen lednová krajská konference, ale vyplynulo to i z pondělního setkání delegátů.

Gross vyplnil bezpečnostní dotazník

Mluvčí vlády Věra Dušková dnes oznámila, že premiér již vyplnil desítky stran dotazníku, který je hlavním východiskem pro bezpečnostní prověrku o kterou Gross požádal Národní bezpečnostní úřad (NBÚ). "Dnes se vrátil z Bruselu, odevzdá je zřejmě ve čtvrtek," uvedla Dušková.

Gross v únoru slíbil, že do sjezdu ČSSD, který začíná v pátek, požádá o bezpečnostní prověrku, která zahrnuje i podrobné zkoumání majetkových poměrů a bezpečnostních rizik. Chce tak vyvrátit pochybnosti o financování nákupu svého bytu a kolem podnikání své ženy. Dušková potvrdila, že premiér požádal o nejvyšší stupeň - přísně tajné. V takových případech trvá prověřování minimálně rok. NBÚ bude prověřovat i Grossovu manželku a známé.

Anketa

Měl by Stanislav Gross rezignovat na funkci premiéra?
ano
85,8 %
ne
14,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 4019 čtenářů.

Reklama

Související články

Lidovci: Bez Grosse, nebo předčasné volby

Lidovci trvají na odchodu Stanislava Grosse z čela vlády, pokud má KDU-ČSL setrvat v kabinetu do konce řádného volebního období. Když Gross neodejde, chtějí...

Zaorálek připustil předčasné volby

Předčasné volby jsou jedna z možných, ovšem krajních variant řešení současné situace. V pořadu České televize (ČT) Otázky Václava Moravce to v neděli řekl...

Výběr článků

Načítám