Hlavní obsah

Posun v Praze? Spolu hýří po jednání s Piráty optimismem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Vyjednávací týmy pražské koalice Spolu, Pirátů a hnutí STAN v úterý odpoledne na společné schůzce projednaly případnou podobu nového vedení metropole. Ačkoliv k dohodě ještě nedospěly a je třeba některé věci vyjasnit, jsou prý na dobré cestě. Vyjednavač Zdeněk Zajíček (ODS) věří, že ke zvolení vedení by mohlo dojít v polovině února.

Živě: Tisková konference po jednání vyjednávacích týmů koalice SPOLU pro Prahu, Pirátské strany a STAN Video: psp.cz

 
Článek

Koalice Spolu v pondělí zaslala Pirátům a hnutí STAN novou nabídku na složení rady, v níž jim nabídla většinu, celkem šest křesel z jedenácti, a fakticky ustoupila. Pirátům by podle nynějšího návrhu měly připadnout čtyři resorty, STAN dva a Spolu by včetně primátora mělo pět křesel v Radě.

„Vypadá to, že po dlouhé době bylo jednání velmi konstruktivní. Chtěl bych to ocenit a dává nám to skutečně naději, že bychom během následujících týdnů mohli práci na dokumentu dokončit a na zastupitelstvu 16. února konečně zvolit vedení,“ prohlásil po jednání vyjednávacích týmů pozitivně Zdeněk Zajíček z ODS.

V optimistickém duchu proběhlé jednání komentoval také lídr Spolu a kandidát na primátora Bohuslav Svoboda (ODS). „Jednání probíhalo v duchu, že se chceme dohodnout. Jsem přesvědčen, že koalice na vládním půdorysu je správná a že stálo za to vzdát se osobních ambicí, abychom otevřeli to jednání. Podařilo se to a zdá se, že to spěje k pozitivnímu konci,“ doplnil.

Od komunálních voleb uplynuly téměř čtyři měsíce a Praha stále nemá ustavené nové vedení, jelikož se strany nedokázaly dohodnout. Jde o rekordní prodlevu.

Vnitro dalo Spolu zelenou k rošádě v Praze. Právníci stanovisko cupují

Domácí

Dopracování neshod

Piráti na nabídku v pondělí reagovali, že jde „konečně o posun správným směrem“. Končící primátor Zdeněk Hřib nicméně prohlásil, že je potřeba nabídku podrobně prodiskutovat, například v oblasti nového radního pro městské služby a infrastrukturu. „Nám není úplně jasné, jestli se nejedná o nějakou variaci na původně navrhovaného investičního gubernátora, kterého Piráti i STAN jednoznačně odmítli už v prosinci,“ uvedl.

Určité neshody naznačil i Zajíček. Podle něj stojí za to je „vyjasnit a dopracovat“. Proto dojde k vytvoření pěti pracovních týmů, které se těmito věcmi budou zabývat. Strany se pak chtějí sejít v pondělí večer znovu a rozhodnout, zda se podařilo nejasnosti odstranit, aby mohlo dojít k uzavření koalice.

Hřib v úterý taktéž ocenil konstruktivnost během jednání. Pracovní týmy podle něj budou řešit otázky týkající se nových výborů, které mají vzniknout, například výbor pro energetiku. Piráti by také například rádi prosadili kontrolní mechanismy v městských firmách, o což usilovali v uplynulém volebním období.

Hnutí STAN s návrhem Spolu souhlasí a návrh ocenilo. Podle lídra STAN Petra Hlaváčka panují například nejasnosti ohledně rozdělení gescí či koaličních mechanismů.

„Jednou z námi navrhovaných variant byla koalice na vládním půdorysu, ta se nyní jeví reálně, a proto by nemělo nic bránit výraznému posunutí dohod a k sestavení stabilní koalice v hlavním městě,“ míní Antonín Klecanda, zastupitel a předseda pražské organizace.

STAN by měly připadnout gesce územního rozvoje a školství a sportu. „Jsme přesvědčeni, že nabídnuté gesce územního rozvoje a školství plnohodnotně odpovídají prioritám a programu hnutí STAN,“ dodal.

Spolu v Praze ustoupilo Pirátům, vzdalo se většiny v radě

Domácí

Komunální volby v Praze vyhrála koalice Spolu složená z ODS, TOP 09 a KDU-ČSL, druhé na pásce skončilo hnutí ANO následované Piráty a čtvrtou Prahou sobě. Spolu vedené lídrem Bohuslavem Svobodou ihned po volbách uvedlo, že bude usilovat o vytvoření koalice na bázi vládního půdorysu, tedy s hnutím STAN a Piráty.

Od voleb ze strany Spolu směrem k Pirátům zamířilo již několik návrhů, k dohodě to ovšem nevedlo. Stejně tomu bylo i s návrhy od Pirátů v čele s končícím primátorem Zdeňkem Hřibem, kteří po volbách uzavřeli tzv. Alianci stability se čtvrtou Prahou sobě. Spolu jejich návrhy taktéž odmítlo, protože ve vedení města nechce s hnutím Jana Čižinského sedět.

„Nevidíme jediný důvod, proč by neměla být možnost uzavřít koalici na vládním půdorysu v Praze,“ vyhnul se Zajíček odpovědi na přímý dotaz, zda by uzavření koalice zabránilo, kdyby Piráti trvali na jejich spojení s Prahou Sobě.

Návrh Spolu nepočítá s účastí Prahy sobě ve vedení města, což chtěl Hřib taktéž na úterním setkání diskutovat.

„Dostali jsme nabídku, která je na úrovni vládního půdorysu. Kategorické odmítnutí Prahy sobě zní od koalice Spolu opakovaně. Na to musíme mít separátní schůzku s Prahou sobě,“ nechala tuto otázku otevřenou Jana Komrsková z Pirátů.

Reklama

Výběr článků

Načítám