Hlavní obsah

V4 je úspěšná, protože zabránila migračním kvótám, prohlásil Zeman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Na zámku v Lánech ve čtvrtek vyvrcholil dvoudenní summit zemí visegrádské skupiny (V4), který doplnili i zástupci Srbska a Slovinska. Na závěrečné tiskové konferenci vystupují všichni zúčastnění prezidenti.

Záznam: TK po setkání prezidentů zemí Visegrádu, Slovinska a Srbska na zámku v LánechVideo: ČTK

 
Článek

Kolegy pozval k jednání do Lán český prezident Miloš Zeman.

„Zabývali jsme se pozicí Visegrádu v EU. Konstatovali jsme, že Visegrád byl uspěšný v minulosti, když zabránil tzv. migračním kvótám a nevyjádřil souhlas s kandidaturou pana (Franse) Timmermanse (na post šéfa Evropské komise - pozn. red.),” řekl na úvod tiskové konference Zeman.

Zeman hostí v Lánech summit zemí V4

Domácí

Summit Zeman uspořádal v rámci letošního českého předsednictví V4.

Středeční setkání se slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou, polským prezidentem Andrzejem Dudou a maďarským protějškem Jánosem Áderem se věnovalo zejména novému rozložení sil v Evropě po plánovaném odchodu Velké Británie z EU. Ve čtvrtek se k zemím V4 připojili i i prezidenti Srbska a Slovinska Aleksandar Vučić a Borut Pahor.

Shoda na přijetí Srbska a Černé Hory do EU

Prezidenti V4 se podle Zemana shodli na tom, že by EU měla přijmout Srbsko. „Všichni jednomyslně podporují včlenění Srbska do EU a jsou ochotní poskytnout maximální pomoc,” dodal Zeman.

Rychlé přijetí by se mělo týkat i Černé Hory. Ideální by to podle Zemana bylo ještě do konce roku 2027. V4 by se nyní měla zabývat jak problémy evropského rozpočtu, tak problematikou obnovitelných zdrojů. Každá země by si podle něj měla za svou ekonomiku a průmysl odpovídat sama, nikoliv být závislá na Evropské komisi.

Spolek by se měl podle prezidentů zabývat i vztahem k brexitu. Odpovědnost za brexit mají podle Zemana Evropská unie i Britové.

„Evropská komise někdy svými často nesmyslnými direktivami rozčílila britskou populaci,” řekl Zeman. Britové podle něj pak namlouvali občanům, že když odejdou z EU, tak na tom vydělají, což Zeman považuje za chybu.

Reklama

Výběr článků

Načítám