Hlavní obsah

Zeman hostí v Lánech summit zemí V4

Prezident Miloš Zeman přivítal ve středu na zámku v Lánech prezidenty Slovenska, Polska a Maďarska na jednání zemí visegrádské čtyřky (V4). Summit, jehož se zúčastní i představitelé Slovinska a Srbska, potrvá do čtvrtka.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezidentský summit zemí V4. Na snímku prezident České republiky Miloš Zeman, prezident Maďarska János Áder, prezident Polské republiky Andrzej Duda, prezidentka Slovenské republiky Zuzana Čaputová.

Článek

Polský prezident Andrzej Duda, hlava Maďarska János Áder a slovenská prezidentka Zuzana Čaputová postupně dorazili do zámku, kde je uvítal jejich český protějšek Miloš Zeman.

Hlavy států V4 dnes budou ve dvou blocích jednání, mezi které je vložen slavnostní oběd, mluvit o ambicích V4 za nového rozložení sil v EU po odchodu Velké Británie. Věnovat by se měly hledání příležitostí pro posílenou spolupráci i spojenců pro dosažení konkrétních cílů. Hovořit budou prezidenti podle informací na webu summitu také o novém víceletém finančním rámci EU na roky 2021 až 2027 nebo o stavu dopravních infrastrukturních projektů.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezidentský summit zemí V4. Na snímku prezident České republiky Miloš Zeman, prezident Maďarska János Áder, prezident Polské republiky Andrzej Duda, prezidentka Slovenské republiky Zuzana Čaputová

Ve čtvrtek se dvěma dalšími prezidenty se debata zaměří i na perspektivu rozšíření EU o země západního Balkánu. Tématem bude i stav přístupových jednání mezi Unií a Srbskem. Česko dlouhodobě podporuje otevírání nových vyjednávacích kapitol a začlenění Srbska, ale také Albánie či Severní Makedonie do EU.

Během dnešního dne není plánováno veřejné vystoupení, až na závěr summitu vystoupí všech šest prezidentů s prohlášením pro média.

Prezidentský summit je součástí českého předsednictví ve Visegrádské skupině. Česko si jako jeden z hlavních cílů svého předsednictví stanovilo upevňování postavení zemí V4 v EU i v Severoatlantické alianci a posilování soudržnosti obou těchto organizací.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Za stolem (zleva) český prezident Miloš Zeman, prezidentka Slovenska Zuzana Čaputová, prezident Maďarska János Áder a polský prezident Andrzej Duda se na zámku v Lánech na Kladensku k jednání o spolupráci visegrádské skupiny (V4) v Evropské unii.

Reklama

Výběr článků

Načítám