Hlavní obsah

Volodymyr Zelenskyj je v Česku. Dorazil na Pražský hrad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dorazil do České republiky. Vládní speciál večer přistál na pražském ruzyňském letišti, kde ho očekávaly desítky lidí a zástupci médií. Kolona s prezidentem se poté vydala na cestu k Pražskému hradu. Tam ho přivítal český prezident Petr Pavel. Před Hradem čekalo také několik desítek lidí, před hlavním nádvořím vlaje ukrajinská vlajka.

Příjezd Volodymyra Zelenského na Pražský hradVideo: Pavel Jaňurek, Novinky, ČTK

 
Článek

Po slavnostním přivítání oba státníci vyslechli českou a ukrajinskou hymnu a odebrali se do útrob Hradu k soukromému jednání. Jednat budou v Habsburském salónu. Kolem 21:45 se očekává tisková konference.

Kromě prezidenta se má Zelenskyj v Praze setkat také s premiérem Petrem Fialou a dalšími představiteli ČR. Podle mluvčího ministra zahraničních věcí Daniela Drakea přiletěl se Zelenským do Prahy i ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

Návštěva Zelenského byla do posledních chvil z bezpečnostních důvodů utajovaná. Informaci o ní nakonec krátce před svým příletem zveřejnil na Twitteru sám Zelenskyj.

„Na řadě je Praha. Budu jednat s prezidentem Petrem Pavlem, premiérem Petrem Fialou, předsedy Senátu a Poslanecké sněmovny Milošem Vystrčilem a Markétou Pekarovou Adamovou. Setkám se s členy vlády, parlamentu a médií,“ napsal Zelenskyj. Jednání se podle něj zaměří na podporu obrany, evropskou a euroatlantickou integraci Ukrajiny a summit NATO ve Vilniusu.

Mluvčí české vlády Václav Smolka poté přidal na sociální sítě fotografii vládního speciálu s ukrajinským prezidentem pořízenou ještě na letišti v Sofii, odkud Zelenskyj do ČR přiletěl.

Na pražském letišti na Zelenského čekaly desítky lidí.

Blížící se setkání s ukrajinským prezidentem okomentovala na Twitteru předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová.

Areál Pražského hradu je od 15:00 uzavřen pro veřejnost. Na pražském ruzyňském letišti vládla podle zpravodaje Novinek od odpoledne speciální bezpečnostní opatření, na místě byli odstřelovači a policisté se samopaly.

Český vládní speciál vzlétl ze Sofie v 18:21. Naproti mu vzlétly dva Gripeny, které speciál se Zelenským nad českým vzdušným prostorem doprovodily. Na letišti Zelenského přivítal český ministr zahraničí Jan Lipavský.

Kolona s prezidentem Zelenským poté zamířila na Pražský hrad.

Do Česka Zelenskyj přiletěl z Bulharska, kde dnes jednal se svým bulharským protějškem Rumenem Radevem a rovněž s bulharským premiérem Nikolajem Denkovem. Objevily se informace, že setkání s bulharským prezidentem nebylo zrovna v přátelském duchu.

Podle čtvrtečních tvrzení tureckých médií by měl Zelenskyj v pátek navštívit Istanbul, kde bude jednat s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem.

Zelenskyj se před kamerami pohádal s bulharským prezidentem. Ten novináře vyhodil

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám