Hlavní obsah

Tisková konference po jednání vlády

Praha

Kabinet premiéra Petra Fialy (ODS) řešil ve středu reakci na uprchlickou krizi. Tématem by měla být podle ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS) i milost, kterou v úterý udělil prezident Miloš Zeman šéfovi Lesní správy Lány Miloši Balákovi. Brífink po jednání je naplánovaný na 14:30, Novinky ho nabídnou živě.

Záznam: Tisková konference po jednání vládyVideo: ČTK

 
Článek

V reakci na milost by mohla vláda zvážit zkrácení rozpočtu Hradu.

„Je namístě o tom vést diskusi, protože si myslím, že došlo ke zneužití pravomocí prezidenta,“ řekla novinářům při příchodu do Strakovy akademie ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09).

Blažek se od Zemanovy milosti pro Baláka distancoval

Domácí

Necelé dva miliony korun na základě rozsudku podle ní nyní nikdo nezaplatí, což znamená poškození zájmů České republiky.

Podle dalších ministrů však reakce vlády nesmí být „klukovinou“ a bránit Hradu pečovat například o památkově chráněné budovy.

Válka na Ukrajině

Kabinet řešil i situaci na Ukrajině. Tématem bylo například poskytnutí další humanitární pomoci válkou zasažené zemi.

Dále se ministři zabývali plánem na zjednodušení zaměstnávání zdravotníků z Ukrajiny.

Probrat měli také úpravu pravidel pro nošení roušek v hromadné dopravě, tak aby se povinnost vztahovala na všechny děti nad šest let, tedy i děti z Ukrajiny. Dosud platí povinnost pro děti od zahájení školní docházky.

Vláda zvažuje, že Zemanovi oseká hradní rozpočet

Domácí

Tématem měl být i soubor opatření proti rostoucí inflaci. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) hovořil o zvýšení životního minima, valorizaci některých dávek, včetně rodičovského příspěvku a příspěvku na mobilitu pro postižené, nebo o změně daňové slevy na poplatníka a děti.

Balíček opatření pro podniky, které čelí rostoucím cenám energií, měl kabinetu předložit zase ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN).

Kvůli onemocnění covidem-19 a izolaci se jednání nezúčastní premiér Petr Fiala (ODS), nahradit by ho měl v řízení schůze vicepremiér Vít Rakušan (STAN).

Reklama

Výběr článků

Načítám