Hlavní obsah

Vláda zvažuje, že Zemanovi oseká hradní rozpočet

Aktualizováno

V reakci na udělení milosti šéfovi Lesní správy Lány Miloši Balákovi, který byl pravomocně odsouzen ke tříletému vězení a peněžitému trestu za ovlivnění veřejné zakázky, zvažují někteří ministři otevřít debatu o zkrácení rozpočtu prezidentské kanceláře. Další ale upozorňují, že by se podobný krok mohl odrazit v péči o památky ve správě Hradu, a odmítají se snižovat na úroveň, jakou předvedl prezident.

Foto: Milan Malíček, Právo

Západní brána, sousoší bojovníků a vzadu Matyášova brána.

Článek

Za zneužití pravomoci prezidenta označila Zemanovo rozhodnutí ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09), podle níž by případné osekání rozpočtu Hradu bylo namístě.

„Není to jen o tom trestu (vězení), ale i o té pokutě téměř dva miliony korun. Je namístě o tom vést diskusi, protože myslím, že došlo ke zneužití pravomocí prezidenta,“ uvedla.

Necelé dva miliony na základě rozsudku podle ní nyní nikdo nezaplatí, což znamená poškození zájmů České republiky.

Pohledem Thomase Kulidakise: Feudální přežitky prezidenta Zemana a omilostněný hajný

Komentáře

Vicepremiér Ivan Bartoš (Piráti) novinářům před jednáním kabinetu řekl, že se zatím seznámil spíš s reakcemi na sociálních sítích. Kabinet by podle něj měl záležitost probrat, důležité bude vyjádření ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS).

„Je to negace rozhodnutí soudu hraničící až s nějakou svévolí,“ řekl. I podle něj by mohl kabinet zvážit i kroky proti rozpočtu Hradu.

Blažek se od Zemanovy milosti pro Baláka distancoval

Domácí

Peníze by mohly chybět na opravy

Za nepochopitelný považuje Zemanův krok ministr dopravy Martin Kupka (ODS). „Je to plivnutí do tváře společnosti,“ konstatoval.

Vláda musí svou reakci podle něj pečlivě probrat. „Ten krok nemá fungovat jako stejně nízká reakce, jakou předvedl prezident Zeman,“ míní. Reakce podle něj nesmí být „klukovinou“.

Zeman si omilostnil šéfa lánské obory odsouzeného na tři roky

Domácí

Podle vicepremiéra Mariana Jurečky (KDU-ČSL) už se rozpočet Hradu krátil dost, výrazně víc oproti jiným kapitolám.

„Jsou tam památkově chráněné budovy, věci, které potřebují investice. Kvůli tomu, že se prezident chová tak, jak se chová, nemůže trpět to, že se peníze nedostanou do těch věcí, které je potřebují,“ řekl.

Pokud bude vláda postoj k milosti probírat, bude moci svůj názor přímo prezentovat zástupci Hradu, který se zasedání kabinetu účastní pravidelně a i ve středu do Strakovy akademie přišel.

Odůvodnění milosti Zemanem je nepřijatelné, řekl šéf Unie státních zástupců

Domácí

Rozpočet prezidentské kanceláře patří mezi takzvané chráněné kapitoly, jejichž základní parametry schvaluje sněmovní rozpočtový výbor. Letos odebral prezidentské kanceláři proti původnímu rozpočtu kvůli úsporám 22 milionů korun.

Hradní kancelář měla letos hospodařit s 420,1 milionu korun, nově bude mít k dispozici 398,4 milionu korun. Původní návrh zhruba odpovídal rozpočtu v předchozím roce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám