Hlavní obsah

Blažek se od Zemanovy milosti pro Baláka distancoval

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) nebyl do rozhodování o milost šéfovi Lesní správy Lány Miloši Balákovi, kterou mu udělil prezident Miloš Zeman, zapojen. Novinkám to ve středu sdělil mluvčí resortu Vladimír Řepka.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek.

Článek

„Ministerstvo spravedlnosti, resp. ministr spravedlnosti Pavel Blažek až do včerejšího dne (úterý – pozn. red.) neměli žádné informace o milosti udělené prezidentem republiky ve prospěch Ing. Miloše Baláka. Do procesu rozhodování nebylo ministerstvo ani pan ministr žádným způsobem zapojeni,“ uvedl Řepka, na kterého Blažek kvůli jednání vlády odkázal.

Doplnil, že o průběhu úterního jednání bude ministr Blažek nejprve informovat premiéra Petra Fialu a jednotlivé členy vlády.

Pohledem Thomase Kulidakise: Feudální přežitky prezidenta Zemana a omilostněný hajný

Komentáře

Balák byl minulý týden s konečnou platností odsouzen k tříletému vězení za ovlivnění dvousetmilionové veřejné zakázky na zajištění a odvodnění svahů v Lánské oboře kolem vodní nádrže Klíčava. Zaplatit také měl podle rozsudku 1,8 milionu korun a dostal čtyřletý zákaz činnosti. Zeman mu svým rozhodnutím vše prominul.

Milošova mafie, plivnutí do ksichtu, totální šmejd, komentují politici Zemanovu milost

Domácí

Mluvčí resortu spravedlnosti současně odkazoval na tiskovou zprávu Hradu a potvrdil, že byl Blažek během úterního jednání o skutečnosti pouze informován. „Milost uděluje pan prezident, kontrasignace není potřeba, jedná se o jeho výsostné právo,“ podotkl Řepka.

Porušení pravidel

Z vyjádření o tom, že ministerstvo nebylo do vyřizování milosti nijak zapojeno, ale jasně vyplývá, že Hrad nedodržel pravidla, která hovoří o tom, že má být žádost podána na ústavněprávní oddělení ministerstva spravedlnosti.

„Ministerstvo spravedlnosti je pověřeno shromažďováním žádostí o milost a podkladů k nim a jejich předběžným vyhodnocením,“ uvádí se v pokynech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám