Hlavní obsah

Pavel jmenuje Beka i Dvořáka ministry

Aktualizováno

Prezident Petr Pavel se v úterý sešel s premiérem Petrem Fialou (ODS). Po setkání Pavel oznámil, že hodlá ve čtvrtek jmenovat Mikuláše Beka ministrem školství a Martina Dvořáka ministrem pro evropské záležitosti. Fiala také seznámil prezidenta s parametry připravované důchodové reformy a konsolidačního balíčku, který má v rozpočtu ušetřit 70 miliard korun.

Živě: TK po schůzce prezidenta Petra Pavla s premiérem Petrem Fialou (ODS)Video: ČTK

 
Článek

Prezident s premiérem hovořili o chystané obměně části kabinetu. „První, co nás čeká v nejbližších dnech, je jmenování dvou členů vlády. Po tom našem rozhovoru mám dojem, že v těchto jmenováních nevidí pan prezident žádný problém a s oběma jmény je v souladu,“ řekl premiér Petr Fiala.

Kabinet opustí stávající ministr školství Vladimír Balaš (STAN), který se rozhodl skončit ze zdravotních důvodů. Do čela resortu by se měl přesunout stávající ministr pro evropské záležitosti Mikuláš Bek (STAN). Na Bekovo místo by měl nastoupit náměstek ministra zahraničí Martin Dvořák.

„Nemám k nim pracovně ani lidsky žádné výhrady,“ potvrdil premiérova slova Pavel s tím, že kandidáty hodlá jmenovat ve čtvrtek.

Návrh je prý promyšlený

Větší pozornost veřejnosti poutají plány vlády na úspory ve státním rozpočtu. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) avizoval záměr snížit strukturální schodek rozpočtu o jedno procento HDP, což odpovídá zhruba částce 70 miliard korun.

Je důležité, aby ty návrhy byly velice dobře vysvětleny, protože když už mají být nepopulární, což samozřejmě budou, tak je musíme alespoň většinou chápat
prezident Petr Pavel

Fiala tak na hradní schůzce, která byla prvním z řady pravidelných setkání prezidenta a premiéra, seznámil Pavla s parametry důchodové reformy i konsolidačního balíčku.

O návrhu důchodové reformy z dílny ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky Pavel řekl, že je dobře připravený a v dlouhodobém horizontu může vést ke stabilizaci systému. S Jurečkou se prezident sešel odpoledne.

„Hlavní pozornost jsme věnovali tomu, co nás teď v nejbližší době čeká a bude pálit nejvíce, tedy důchodová reforma a konsolidační balíček. Hovořili jsme o tom, že bude důležité, aby ty návrhy byly velice dobře vysvětleny, protože když už mají být nepopulární, což samozřejmě budou, tak je musíme alespoň většinou chápat a rozumět jim, abychom měli jistotu, že je to sice bolestivé, ale nutné řešení,“ míní prezident.

V posledních týdnech se ve veřejném prostoru objevují informace o možných škrtech, úsporách i změnách daní, které členové vlády vesměs nekomentují s poukazem na to, že nejde o finální dokument, na němž by panovala shoda.

„Bylo by podivné, že jsme se shodli naprosto na všem. Poměrně dlouze jsme si o tom povídali, ale nerad bych vytahoval jednotlivé body, když neznáme kontext. Bylo by to kontraproduktivní, počkejme, než budou oba návrhy předloženy, potom se o tom můžeme bavit,“ přiblížil svůj pohled Pavel.

Fiala řekl, že koalice o návrzích dnes jedná a bude jednat i v dalších dnech a je vůle spolupracovat a shodnout se. Změny chce představit v polovině měsíce.

Přistupte k plošným škrtům, vyzývá vládu Kalousek

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám