Hlavní obsah

Přistupte k plošným škrtům, vyzývá vládu Kalousek

Aktualizováno

Letošní návrh rozpočtu není realistický a plánované snížení mandatorních výdajů o 70 miliard korun, které plánuje ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS), je nedostačující. V otázkách Václava Moravce se na tom shodla trojice Stanjurových předchůdců: Alena Schillerová, Miroslav Kalousek a Jiří Rusnok.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Miroslav Kalousek

Článek

Kalousek Schillerové, podle níž by měl ministr Stanjura rezignovat, připomněl, že to byla ona v kabinetu premiéra Andreje Babiše (ANO), kdo novelizací zákona o rozpočtové odpovědnosti nastartoval dluhovou spirálu.

„Licomerně se vymlouváte na covid,“ řekl Kalousek Schillerové s poukazem na zjištění Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ), který konstatoval, že bezmála 90 procent meziročního nárůstu výdajů rozpočtu nesouviselo s výdaji vynaloženými v souvislosti s covidem.

Běžné výdaje jsou aktuálně podle Kalouska o 230 až 250 miliard korun vyšší, a proto by podle něj návrh na snížení výdajů předkládaný ministrem financí měl operovat s částkou mezi 140 a 150  miliardami korun.

NKÚ: Zadlužování ohrožuje veřejné finance, růst výdajů byl loni enormní

Domácí

„Tempo zadlužování je extrémní,“ přisadil si bývalý guvernér České národní banky (ČNB) Jiří Rusnok. „Sedmdesát miliard je málo,“ dodal Rusnok k plánované konsolidaci.

Letošní schodek bude vyšší, shodli s exministři

Trojice diskutérů se shodla na tom, že letošní schodek bude vyšší. A momentálně jde především o to, o jak moc.

Kalousek by na místě vlády přistoupil k „plošným škrtům“ v rámci provozních výdajů; připomněl, že od roku 2014 narostl „personál státu“ o 20 procent, což je podle něj neúnosné. Rusnok by uvažoval o zmrazení platů a seškrtání „neinvestičních dotací“.

Nemyslím, že všichni hasiči vyjíždějí k požárům, v kancelářích je jich příliš mnoho
Miroslav Kalousek

Schillerová tvrdí, že plán konsolidace musí být pozvolný. Snížit celkový počet státních zaměstnanců je podle ní „nereálné“.

„Tímhle způsobem se neušetří ani koruna,“ oponoval Kalousek.

„Nemyslím, že všichni hasiči vyjíždějí k požárům, v kancelářích je jich příliš mnoho,“ konstatoval Kalousek a naznačil, jakým způsobem by při úsporách postupoval.

Rusnok zmínil například možnost zavedení školného na vysokých školách.

Anketa

Měla by vláda v rámci rozpočtových úspor přistoupit k plošným škrtům výdajů státu?
Ano
93,8 %
Ne
6,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 10017 čtenářů.

Zatímco Kalousek s Rusnokem horovali pro dvě sazby DPH s tím, že jakýkoliv vyšší počet je nepřehledný a jedná se spíše „o hračku nezodpovědných politiků“, Schillerová tři sazby hájila. To, že je točené pivo v jiné sazbě než lahvové, není podle ní problém.

Schillerová, která Kalouskovi opakovaně skákala do řeči, kroky bývalé vlády hájila, a naopak se vracela k situaci při ekonomické krizi v roce 2008, při níž tehdejší kabinet, jehož členem byl i Kalousek, přistoupil k razantním škrtům.

Kupka vyrukoval v debatě na Havlíčka s dětským počitadlem. Sčítal mu lži

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám