Hlavní obsah

Tisíce tun nevybuchlé munice z Vrbětic skončí na Pardubicku

Právo, Zdeněk Seiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po ničivém výbuchu v muničním skladu ve Vrběticích hledá Armáda ČR nový muniční sklad, kam by přesunula mnohatunové zásoby munice obchodníků se střelivem. Po blamáži na Zlínsku ví, že se sem nemůže vrátit, volba padla ve čtvrtek na opuštěný armádní muniční sklad v Květné mezi Svitavami a Poličkou v Pardubickém kraji.

Foto: Zdeněk Seiner, Právo

Správce muničního areálu v Květné zve k prohlídce náměstka ministra obrany Tomáše Kuchtu (vpravo).

Článek

Na místě to potvrdil náměstek ministra obrany Tomáš Kuchta. Až bude ve Vrběticích možno nevybuchlou munici naložit a odvézt, bude to právě sem. Odhadl, že taková situace může nastat nejdříve za několik týdnů. O převozu lze uvažovat ve chvíli, kdy ve Vrběticích sedm dní nezazní jediný výbuch. Zatím se počítá s převozem čtyř tisíc tun munice.

Starostové Květné a několika dalších okolních obcí vyhrožovali ministerstvu obrany občanskou neposlušností, až dosáhli splnění své podmínky. „Na přechodnou dobu bychom zajistili střežení objektů vojenskou policií,“ řekl pak i novinářům Kuchta.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Teď tomu věříme, ale budeme to kontrolovat,“ glosoval jeho slova starosta Květné. Místní totiž mají se střežením a bezpečností areálu své zkušenosti.

Munice je v místě přes 60 let

„Tři roky se tady konaly soukromé rallye, auta jezdila areálem v plné rychlosti. Nechci domyslet, co by se mohlo stát. Naši lidé si roky zkracovali cestu do sousedních obcí přes muniční sklad, aniž by je kdokoli zadržel,“ upozornil Škvařil.

„Armáda tady měla munici od roku 1949 až do loňského roku. A nic se nestalo. A to tu taky byli dvacet let Rusové, a to se tady děly věci, a taky žádný malér. Ať teda řeknou, kde byla ve Vrběticích chyba,“ řekl Právu jeden z místních starousedlíků.

„Mám barák tady na kraji směrem na Svitavy. Kdyby to bouchlo, v nejlepším případě mi uletí střecha. Chceme záruky,“ dodal jeho soused.

Reklama

Výběr článků

Načítám