Hlavní obsah

Po celé zemi čekají tisíce lidí ve frontách na speciální tisícikorunu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Tisíce lidí od rána čekají ve frontě před pražskou pobočkou České národní banky (ČNB), aby získali speciální tisícikorunu s přetiskem k 30. výročí vzniku české koruny.

Anketa před ČNBVideo: Novinky

 
Článek

ČNB ve středu uvádí do oběhu speciální tisícikorunovou bankovku s přetiskem k 30. výročí rozdělení československé měny. Bankovku, která bude platná i v běžném obchodním styku, mohou zájemci zakoupit za tisíc korun na pokladnách centrální banky v Praze, Českých Budějovicích, Plzni, Ústí nad Labem, Hradci Králové, Brně a Ostravě.

ČNB uvádí do oběhu 200 000 kusů speciální bankovky.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

ČNB vydala speciální tisícikorunovou bankovku s přítiskem ke 30. výročí rozdělení československé měny.

Přetisk je na lícní straně bankovky a tvoří ho výroční logo ČNB ke 30 letům existence a motiv dobového kolku z doby měnové odluky. Motiv kolku vychází z originální rytiny tisícikorunového kolku, která se dochovala v technickém archivu Státní tiskárny cenin. Kolky se v roce 1993 označovaly původní československé bankovky využívané do doby, než byla vytištěna nová česká platidla.

Česká koruna slaví 30. výročí svého vzniku

Ekonomika
Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Fronta na bankovku měla v Praze skoro kilometr.

Pražská pobočka otevřela ve středu v 07:30 a už v tu dobu se před ní táhla zhruba kilometrová fronta ulicemi Na Příkopě, Panská, Jindřišská a  Senovážná téměř až zpět ke vstupu do banky. Někteří lidé ve frontě uváděli, že čekali přes noc navzdory silnému mrazu.

Fronta před ČNBVideo: Novinky

Fronta se vytvořila i před pobočkou ČNB v Ostravě. Vede kolem tří budov a vrací se zpět až ke vchodu ČNB. Lidé tu stojí už několik hodin. Věří, že za několik let bude mít bankovka mnohem větší cenu, že vydělají. Někteří mají židličky a horké nápoje s sebou. V centru Ostravy jsou teď minus čtyři stupně.

Fronta před ČNB v OstravěVideo: Denisa Doležalová, Právo

Na bankovku se čekalo také v Hradci Králové.

Foto: David Taneček, ČTK

Fronta před ČNB v Hradci Králové.

Zhruba půl kilometru měla ještě v půl jedenácté fronta čekajících na jubilejní tisícikorunu z ČB v Rooseveltově ulici v Brně. Zastup lidí obtáčel budovu banky Sukovou ulicí, aby vzápětí pokračoval po ulici Jánská a konec zástupu byl až téměř na Masarykově ulici, kam však stále přibývali další lidé.

„Čekal jsem od půl sedmé ráno a konečně je mám,“ chlubil se senior v půl jedenácté dopoledne na chodníku kolemjdoucím, kteří nechápali, o co jde. Poté opatrně, uložený ve fólii, představil poklad v podobě pěti tisícikorunových bankovek. Jubilejní tisícovky prý koupil synovi k narozeninám. „Snad by to mohlo jít teď trochu rychleji, začali do banky pouštět skupiny po patnácti,“ dodával naděje dalším čekajícím.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Lidé čekající na speciální bankovku v Brně.

Ve středu vydaná tisícikoruna je druhou oběžnou bankovkou s přetiskem, kterou ČNB vydává. V roce 2019 uvedla do oběhu stokorunovou bankovku s přetiskem loga 100. výročí zavedení československé koruny. Také tyto stokoruny byly vydány v emisi 200 000 kusů.

„U veřejnosti to byl velmi vítaný předmět, tak jsme se to rozhodli zopakovat,“ řekl ředitel odboru peněžního oběhu a ochrany platidel ČNB Jan Mayer.

Růst hodnoty se neočekává

„Primárně to je určeno pro širší veřejnost, ale víme, že je i zájem jak z oblasti sběratelů, tak z oblasti různých překupníků,“ uvedl Mayer. Růst hodnoty speciální bankovky v čase ale neočekává. „S ohledem na emisní náklad 200 000 kusů si to úplně nemyslíme,“ řekl.

Ze zkušeností s emisí speciální stokoruny Mayer vyvozuje, že největší zájem o vydanou tisícikorunu bude od středy do pátku. „Začátkem příštího týdne předpokládáme dorozebrání posledních kusů,“ řekl.

Centrální banka připomíná výročí měnové odluky také výstavou Rozděleno!, která se ve středu veřejnosti otevírá v Návštěvnickém centru ČNB a která ukazuje vznik a podobu české měny. V letošním roce také plánuje pořádání konferencí pro odborníky i pro veřejnost zaměřených na vývoj českého bankovnictví nebo na dopady finanční krize v roce 2009 na tuzemský bankovní sektor.

ČNB připravuje pamětní bankovky s dalšími českými národohospodáři

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám