Hlavní obsah

Testovat v některých firmách by se mohlo i v létě, řekl Vojtěch

Novinky, coe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Na konci června má skončit plošné testování ve firmách, pokračovat by ale mohlo v krajích, kde nebude vývoj epidemické situace příznivý. Radiožurnálu to řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Účastníci letních táborů, které budou delší než týden, budou muset podstoupit testy na covid každých sedm dní. Později upřesnil, že výjimkou budou ti, co budou mít PCR test.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch

Článek

„Nyní zvažujeme, že to bude podle výskytu nemoci v jednotlivých krajích. To se uvidí, jestli budou zásadní rozdíly v krajích, mohli bychom udělat lokální opatření,“ řekl Vojtěch k plošnému testování ve firmách a dodal, že by mohlo být nařízeno i povinné testování.

Také podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislava Duška je třeba další vývoj epidemie covidu sledovat po okresech či obcích. Nejhorší je podle něj aktuálně situace na Českokrumlovsku, Českobudějovicku, Prachaticku a Klatovsku, kde má epidemie stále růstovou tendenci.

S prohlášeními o testech se bude podvádět, varuje iniciativa. To se dá se vším, míní Vojtěch

Domácí

Co se týče povinnosti testovat účastníky letních táborů delších než sedm dní, Vojtěch prohlásil, že účelem je zabránění vzniku klastrů, z nichž by se nemoc mohla šířit. Od testování ministerstvo nehodlá ustoupit, děti totiž v rámci táborů jezdí na výlety, například do měst, a nelze zabránit tomu, aby neměly kontakty s lidmi mimo tábor.

„Přetestování jednou za týden je legitimní. Děti si mohou provést testy i samy,“ uvedl Vojtěch, podle něhož to není zásadně limitující.

O dvě hodiny později ale na Twitteru uvedl, že děti, které budou mít při příjezdu na tábor PCR test, tak během pobytu testy podstoupit nemusí.

PŘEHLEDNĚ: Co se kdy mění s dalším rozvolněním

Koronavirus

Pořadatelé táborů žádali ministerstvo o změnu v povinnosti opakovaně testovat účastníky, protože to podle nich organizaci značně zkomplikuje.

Od úterý platí k prokázání bezinfekčnosti všechny druhy testů včetně samotestů a čestného prohlášení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám