Hlavní obsah

Teploty ve Zlínském kraji atakovaly 15 stupňů, rekordy padly na 12 stanicích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zlín

Teploty hlavně ve Zlínském kraji v neděli lámaly rekordy. Nejteplejším místem byl Holešov, kde meteorologové naměřili 15,1 stupňů Celsia. Zimní bundy ale odložili také obyvatelé Frýdecko-Místecka, Valašského Meziříčí nebo Vsetína. Meteorologové zaznamenali překonané maximum na 12 stanicích, které měří déle než padesát let.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

"Nejtepleji bylo na východě Moravy, chladněji máme na západě Čech. Takže rekordy jsou převážně z Moravy," řekl zaměstnanec hydrometeorologického ústavu. Za aktuální situací je podle něj teplý vzduch od jihu, který proudí po přední straně brázdy nízkého tlaku nad západní Evropou.

Zajímavostí je podle něj to, že v neděli na čtyřech stanicích padla i dosavadní měsíční maxima. Ve Zlínském kraji neodolalo pět dlouhodobých rekordů, kromě Holešova to bylo také ve Valašském Meziříčí, kde naměřili 14,7 stupně, v Bystřici pod Hostýnem se 14,4 stupně, ve Vsetíně se 14,1 stupně a Vizovicích, kde naměřili 13,7 stupně Celsia.

Teplo bylo i na Churáňově 

V Moravskoslezském kraji si teplotní maximum připsal také Jablunkov na Frýdecko-Místecku (14,2 stupně) a Frenštát pod Radhoštěm (13,7 stupně). Další stanice s překonaným rekordem v tomto regionu byly Světlá Hora, kde bylo 11,3 stupně, Rýmařov s 11,2 stupně a stanice Červená, kde teploměr ukázal 10,4 stupně.

V Čechách dosavadní maximum neodolalo pouze na Churáňově, kde bylo 11,7 stupně, a v Bedřichově, kde se teplota vyšplhala na 8,4 stupně Celsia. U těchto stanic mají meteorologové k dispozici víc než padesátiletou historii měření.

Pokud by zahrnuli i stanice s dvacetiletým měřením, byla by rekordů zhruba dvacítka. "Pokud se bere kratší řada, tak nemá rekord moc význam, neboť je každý rok překonáván," vysvětlil pracovník hydrometeorologického ústavu. Podle meteorologů je většina dosavadních rekordů k dnešnímu dni z roku 2007, včetně 18,0 stupňů ve stanici Lednice a 17,9 stupně v Brodu nad Dyjí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám